Published On: Sub, svi. 18th, 2019

INTERVJU Željana Zovko: Hrvati u BiH mogu i trebaju i nakon izbora 26. svibnja imati svojeg predstavnika u EP koji će snažno lobirati za njihovu jednakopravnost ali i europsku budućnost BiH

O predstojećim izborima za Europski parlament koji se održavaju 26. svibnja, važnosti izlaska Hrvata iz BiH na europske izbore, načinima borbe za jednakopravnost Hrvata u BiH te ubrzanju europskog puta BiH razgovarali smo sa Željanom Zovko, zastupnicom u Europskom parlamentu i kandidatkinjom HDZ-a na listi za EP.

Kao što nam je poznato pred nama su izbori za Europski parlament. Na visokom četvrtom mjestu liste HDZ-a Hrvatske je Mostarka Željana Zovko, trenutačno aktualna zastupnica u EP. Prije svega, kakvu poruku HDZ šalje Vašom ponovnom kandidaturom, ovog puta na zaista poželjnom četvrtom mjestu i je li ona za Vas osobno iznenađenje?

-Zovko: Moje dobro pozicioniranje na listi HDZ Hrvatske za Europski parlament ne bih nikako nazvala iznenađenjem već još jednim od brojnih načina na koji predsjednik ove stranke, ujedno i hrvatski premijer Andrej Plenković, pokazuje stvarnu brigu za BiH, a posebice položaj Hrvata u BiH i njihova nastojanja da se izbore za svoju jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda. Moje iskustvo u diplomaciji te činjenica da sam i sama podrijetlom iz BiH te da poznajem ovdašnje političke i druge prilike, mojom kandidaturom od strane HDZ BiH te njezinim prihvaćanjem od strane sestrinske stranke u Hrvatskoj želi se zapravo nastaviti s jednim snažnim lobiranje za BiH i Hrvate u BiH u institucijama Europske unije. Kao buduća članica Unije, BiH  nastavkom mojeg angažiranja na neki način sebi trasira europski put i prisutnost u institucijama EU kao mjestu gdje se i o našim otvorenim pitanjima raspravlja te u jednom širokom konsenzusu i na temeljima iskustava država članica od kojih su mnoge višenacionalne poput BiH traga za najboljim mogućim rješenjima. To su rješenja koja će i BiH osigurati trajan mir i stabilnost kao temelje ekonomskog napretka te koja će u konačnici zaustaviti neke negativne trendove kao što je odlazak mladih.


Na koji način se planirate nastaviti boriti u institucijama EU za Hrvate u BiH ali i za europsku budućnost ove zemlje? 

-Zovko: Mnogo je načina kao i mehanizama koji se mogu iskoristiti, a mnoge od njih sam već koristila ja kao i ostali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. Pomoću njih uspjeli smo fokus europskih institucija staviti ali i zadržati na BiH. Pored rezolucija i rasprava, tu su i parlamentarna tijela i odbori kroz čiji rad sam aktivno lobirala, a vjerujem da ću to i nastaviti nakon 26. svibnja,  da se o BiH raspravlja. Naglasak na svakoj od rasprava i dokumenata koji su usvojeni bio je na borbi Hrvata u BiH za punu jednakopravnost i traženju rješenja koja neće ugroziti najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH. Po meni rješenje za BiH je u takozvanom „srednjem putu“ u modelu federalizacije i odmaku od unitarizma i separatizma. Da bismo došlo do najboljeg i svima prihvatljivog rješenja treba najprije otvoriti raspravu, a institucije EU čija članica BiH također želi postati, idealno su mjesto za traženje rješenja koje će BiH iz neučinkovite  pretvoriti u modernu, europsku državu.

Koju poruku biste željeli poslati Hrvatima u BiH u kontekstu skorih izbora za Europski parlament, koji je najvažniji razlog zbog kojeg bi trebali izaći na izbore?

-Zovko: Svi koji budućnost BiH vide u Europskoj uniji, koji ovaj prostor smatraju dijelom Europe, ne samo u zemljopisnom već i kulturološkom smislu, trebaju izaći na predstojeće izbore i svojim glasom osigurati nastavak lobiranja za BiH i Hrvate u BiH, odnosno konačno osiguranje njihove pune jednakopravnosti najprije kroz izmjene Izbornog zakona, a potom i Ustava BiH u kojima je nužno ugraditi i načela legitimnog predstavljanja, Hrvati u BiH koji također imaju pravo glasa i odlučivanja to pravo svakako trebaju iskoristiti te svojim primjerom pokazati da su kao građani Unije predvodnici europskog puta BiH. Uz izlazak na izbore iznmno je važno registrirati se u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Za to je ostalo još nekoliko dana jer registracija trage do 15. svibnja. Registrirajte se, izađite na izbore i pokažite da ste građani EU te da u njezinim institucijama i dalje želite imati svoje lobiste i snažne zagovornike BiH toliko potrebnih promjena, poruka je koju bi ovom prilikom željela uputiti Hrvatima u BiH.

Među onima koji tradicionalno najmanje izlaze na izbore su mladi. Mislite li da će se taj trend ponoviti i na predstojećim izborima za EP?

-Zovko: Ja vjerujem da neće i da mladi ljudi shvaćaju da moraju i sami dati doprinos gradnji bolje budućnosti. Ja osobno volim i radim s mladim ljudima jer oni su budućnost BiH. Znamo li da BiH svoju budućnost vidi u Europskoj uniji, mlade bi pozvala da aktivno sudjeluju u kreiranju europske budućnosti BiH koju sam mnogima od njih koji su stažirali u mome uredu i imali priliku posjetiti institucije EU, predstavila otvarajući im vrata europskih institucija ali i mogućnosti koje im EU nudi.

Kao što smo već naglasili, rođena ste Mostarka. Što na izborima očekujete od stanovnika Grada na Neretvi?

-Zovko: Sebe bih nazvala ponosnom Mostarkom koja je ma gdje bila i što radila gradila mostove prijateljstva s mojim Mostarom kao i cijelom BiH. Upravo to želim raditi i ubuduće, graditi mostove ka Europskoj uniji. Na putu ka članstvu  očekuje nas proces transformacije u stabilnu i modernu državu jednakopravnih naroda i građana. Moja misija ostaje pomoći BiH i njezinim narodima u ovim nastojanjima jednim snažnim lobiranjem da BiH bude i ostane u središtu zanimanja europskih institucija sve dok i sama ne postane dio Unije.