Published On: Sub, velj 9th, 2013

RADOJIČIĆ: FBiH treba reformu bez diskriminacije naroda

Sukobi unutar SNSD-a, novac koji je stigao izvana za rušenje Dodika, oporba ruši Dodika… dio je medijske kampanje koji se vodi vezano uz političke turbulencije u Banjoj Luci posljednjih dana. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić tvrdi da nema sukoba u SNSD-u, ali da postoji smišljeni plan pokušaja rušenja SNSD-a.
Nedavno ste imali sastanak užeg vodstva. Je li stanje u SNSD-u alarmantno i jesu li vjerodostojne informacije o pokušaju rušenja stranke?
Nije to bio jedan sastanak nego cijeli niz susreta u krugu užeg vodstva SNSD-a. Ono što je apsolutno vidljivo i jasno, čak i za političke laike da je pojačan jedan pritisak koji je politički i medijski i koji ima jasan cilj da se izvrši diskreditacija aktualnog političkog vodstva i prije svega predsjednika Republike Srpske. U tome apsolutno sudjeluje dio medija, a pojavile su se u jasnom obliku i neke nevladine organizacije. Vidjeli ste sve ovo što čine pojedinci poput Domagoja Margetića ili Darka Trifunovića. Jasno je kako se radi o koordiniranoj akciji i ništa se ne događa spontano ili slučajno već se radi na više frontova. Cilj je oslabiti i u konačnici diskreditirati sadašnje vodstvo. U kojoj mjeri, dubini s kojim snagama, intenzitetom i sredstvima s kojima se to radi ja ipak ne bih komentirao.
 
 
Ali čini se da vaša stranka uzima za ozbiljno ove poteze?
Nema nikakve dvojbe da se radi o ozbiljnoj nakani i da se radi o organiziranoj djelatnosti.
Mislite li da SDS ima poveznicu s time, ili je to stvar manje oporbe i kako komentirate pojedine navode da pojedine svjetske administracije sudjeluju u sklanjanju SNSD-a s političke scene?
Vrlo je nezgodno davati bilo kakav komentar ili optuživati bilo koju stranu vladu za takav posao. Znate, i onda kada se događaju prljavi poslovi u svijetu, vi nećete vidjeti izravnu uključenost izuzev kada se radi o nekim ekstremnim situacijama kada zemlje izravno odluče sudjelovati s nekom akcijom. Krajnje bi bilo neodgovorno optužiti bilo koga u službenom smislu za takvu djelatnost.
A oporba?!
Kada je u pitanju oporbeno djelovanje činjenica je da je jedan blok stranaka iznimno agresivan, da pokušavaju stvoriti jedan veći oporbeni blok i da idu oštro, tvrdo pa čak i bezobzirno protiv sadašnje vlasti. Istodobno moram reći da se SDS drži na jednoj poludistanci i čeka na razvoj situacije u smislu čekanja konačnog ishoda. Potpuno je jasno da bez njih nema oporbenog bloka jer sve ostale stranke zajedno nemaju ni 15 posto potpore.
Jeste li vi predstavnik ‘oporbe’ unutar SNSD-a, a često vas se u tome kontekstu dovodi u vezu s gospodinom Radmanovićem?
U tome kontekstu i konceptu diskreditacije jedan veoma važan element predstavlja stvaranje unutarnje zbrke u SNSD-u. Svatko tko računa napraviti problem SNSD-u, mora ovu stranku pokušati razbiti iznutra. Naravno, to se najlaške radi kada se plasiraju dezinformacije o frakcijama unutar vrha. Pri tome se u tom užem krugu ljudi uvijek nastoje bacati kosti tko je s kim u zavadi.
A jeste li u zavadi?
Mi iskreno imamo nekoliko pitanja oko kojih imamo različita gledišta. I danas se iskreno razlikujemo oko odnosa sa SDP-om BiH, SDA ili nekim drugim. No, to je daleko od bilo kakve frakcionaške ili unutarnje borbe koja bi rezultirala raskolom. Nismo naivni u toj priči i jasno nam je da postoji dosta podvaljivanja. Ali upravo smo na sastancima razgovarali što i kako najbolje reformirati. U SNSD-u ima veoma puno posla i ja osobno zastupam stajalište da je potrebna ozbiljna kadrovska obnova. Na tragu smo toga jer smo ušli u unutarstranačke izbore. Vjerujem da ćemo u više od pola općinskih odbora imati renovirane podmlađene strukture.
Bi li uklanjanje SNSD-a i Milorada Dodika imalo negativne posljedice po najvažnije hrvatske političke stranke?
RS je u posljednjih sedam godina imala stabilnu političku situaciju koja je nedostajala godinama prije toga jer postoji jedan čvrst politički čimbenik koji je okosnica te stabilnosti. Jako je dobro pitanje što bi donijela promjena odnosa prema hrvatskim strankama. Ovaj blok hrvatskih stranaka je definitivno preživio u protekle dvije godine u državnoj vlasti zbog blagonaklonosti Banje Luke. Da se u kojem slučaju naleglo na Lagumdžijin koncept kojim je u FBiH formirana Alijansa, a na državnoj razini tražena uspostava minimalnog bloka između SNSD-a i SDP-a, HDZ-ova ne bi bilo nigdje. Banja Luka je smatrala da su HDZ-ovi legitimni predstavnici Hrvata i zahvaljujući tome je predsjedatelj Vijeća ministara iz HDZ-a. Ta vrsta razumijevanja je bila od ključne važnosti i vjerujem da se to razumije u hrvatskoj javnosti.
Kako gledate na reformu FBiH i prijedloge?
Svi su suglasni s time da FBiH ne funkcionira, da nije racionalna i s obzirom na europske integracije naprosto neodrživo. U europskim integracijama i županije bi se, s obzirom da imaju zakonodavnu nadležnost, trebale baviti europskim zakonodavstvom, a većina županija nije u stanju organizirati ni regularnu dnevnu vlast. Imamo svakodnevne krize i to bi bilo usko grlo po pitanju integracija u EU. Postoji stav da je sve to zrelo za promjenu, ali istodobno i potpuno različit pogled kako to reformirati. Prije svega, to je dominantno političko pitanje za stranke u FBiH koji ne bi išao k diskriminaciji bilo kojega naroda ili regija. SNSD ima svoj dio zanimanja onoliko koliko smo politički čimbenik u FBiH. Ne treba zaboraviti da imamo zastupnike u federalnom Parlamentu, ali i načelnike općina, ministre u županijskoj, a imali smo i u federalnoj Vladi.
Z.Krešić l VL