Published On: Sat, Jul 22nd, 2017

INTERPOL UPOZORAVA ISIS-ovi džihadisti spremni za nove samoubilačke napade u Europi

Interpol je sastavio popis od 173 ISIS-ovih militanata koji su vjerojatno obučeni za bombaške napade u Europi, piše The Guardian.

Tajništvo najveće svjetske policijske organizacije sastavilo je popis 27. svibnja pomoću informacija pronađenih u ISIS-ovim skrovištima.

Obučeni za ubojstva i sastavljanje eksplozivnih naprava

Popis sadrži imena osumnjičenih džihadista, datume kada su regrutirani, posljednje poznate adrese, džamije u kojima su se molili te imena njihovih majki uz pronađene fotografije.

U dokumentu su osumnjičeni opisani kao “skupina ekstremista obučenih za sastavljanje i podmetanje improviziranih eksplozivnih naprava s ciljem uzrokovanja smrti i ozbiljnih ozljeda”.

“Svi su spremni izvršiti samoubilačke napade”

“Vjeruje se da imaju mogućnost međunarodnog putovanja te sudjelovanja u terorističkim aktivnostima”, stoji u dokumentu.

Informacije su prikupile američke obavještajne službe koje su ih predale FBI-u, a on ih je proslijedio Interpolu, koji je zatim upozorio europske partnere na moguće napade.

U dokumentu je također navedeno da su osumnjičeni “identificirani pomoću materijala pronađenih u skrovištima ISIS-a, a svi su izjavili da su spremni izvršiti samoubilačke napade”.

Interpol je izjavio da redovito šalje informacije o prijetnjama traženih terorista i kriminalaca kroz sigurne globalne komunikacijske linije, a također je zatražio partnere da organizaciji proslijede bilo kakve informacije koje bi mogli imati o navedenim džihadistima./HMS/