Published On: Wed, Aug 12th, 2015

INTENZIVIRANI KONTAKTI SBB na pragu ulaska u vlast!?

Dragan Čović i Fahrudin Radončić, lideri HDZ-a i SBB-a, otpočeli su novu rundu intenzivnih kontakata s ciljem pokušaja priključenja Radončićeve stranke novoj “klimavoj” parlamentarnoj većini u Federaciji, što bi moglo dovesti do nove prekompozicije političkih blokova u FBiH i državi.
Informacija o tim intenzivnim kontaktima “Nezavisnim novinama” je potvrđena iz izvora SDA, iako o njoj nitko nije htio javno govoriti, no njenu relevantnost potvrđuju i Čovićevi istupi u medijima prethodnih dana, koji su bili svojevrsna priprema terena.
Ovakav mogući razvoj situacije, međutim, značio bi potpuni politički zaokret oporbenog SBB-a, koji u ovom trenutku ima sve adute u rukama da vlastitu podršku poziciji (SDA i HDZ) ili opoziciji (DF i SDP) uvjetuje raznim ustupcima.
Ulazak SBB u vlast, također, ujedno bi pokrenuo i velike političke turbulencije, pa i moguću prekompoziciju i na razini BiH (Vijeću ministara BiH), s obzirom na uvriježeno mišljenje o tome da će Radončić, ukoliko uđe u Vladu FBiH, takav korak uvjetovati i participiranjem i u Vijeću ministara BiH, piše banjalučki list.
A to bi onda, nesumnjivo, ugrozilo i samu poziciju DF-a, nekadašnjeg prvog partnera SDA, koji je izašao iz federalne, ali je ostao u državnoj vlasti.
“Takvu mogućnost pozvani su komentirati ljudi iz SBB-a. Ja ne mogu spriječiti nečije legitimno pravo, ali i političko samoubojstvo”, ocijenio je Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a.
Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA i ministar policije FBiH, također, barem tako tvrdi, ne raspolaže službenim informacijama o početku razgovora Čović – Radončić.
“Međutim, mi smo i ranije najavljivali da je za SDA prihvatljiv svatko tko prihvata reformsku agendu i ono što iz nje proizlazi. A tko će to biti, SBB, ili neka druga stranka ili stranke, bitno je samo da žele raditi na putu euroatlantskih integracija”, kaže Čampara, te zaključuje da se stranke trebaju okupiti oko općeg interesa.
U ovom razvoju događaja postavlja se pitanje i “statusa”, ali i odnosa stranaka iz RS prema novoj većini u FBiH.
Nikola Špirić, zastupnik u Parlamentu BiH iz SNSD-a, smatra kako je sve moguće.
“U FBiH su do sada stranke sebi tražile lojalne stranke, ali ta praksa postaje potrošena. Sada, ukoliko SBB uđe u vlast u FBiH, to bi se odrazilo i na državnu razinu. Jer ja sumnjam da će Radončić, kao pragmatičan političar, pristati ući u federalnu vlast, a da ne dobije dio odgovornosti i na državnoj razini, u Vijeću ministara BiH”, zaključuje Špirić.
Kada je u pitanju pozicija SNSD-a, navodi da ova stranka, ukoliko se i otvori mogućnost, ipak neće srljati u državnu vlast.
“Mislim da Savez za promjene pokušava prikriti vlastitu nemoć i prebaciti sidro nestabilnosti u RS, gdje su opozicija. Nemoć Saveza za promjene treba do kraja  ogoliti, to želimo vidjeti, jer je okosnica politike na državnoj razini politika SDA”, kaže Špirić za Nezavisne novine.
Mladen Ivanić, lider PDP-a, članice Saveza za promjene, i član Predsjedništva BiH, poručuje da odnosi stranaka u FBiH nemaju nikakav utjecaj na poziciju Saveza.
“Kako se stranke u FBiH dogovore – to za nas u RS nije problem. Ne očekujem neke posebne reperkusije po Vijeće ministara, šta god da se dogodi u FBiH. Vijeće ministara ima stabilnu većinu”, rekao je Ivanić.
“Čović ključni politički igrač”
Prema mišljenju Mire Lazovića, člana Predsjedništva SDP-a, stranke s kojom je SBB, uz DF, prethodno formirao oporbeni blok, kaže kako se i na ovaj način pokazuje da je Dragan Čović ključni politički igrač na prostoru FBiH.
“Prethodnih dana Čović se okrenuo Radončiću i stalno je ponavljao da se stabilna većina može praviti samo sa SBB-om. A činjenica je da je vlast formirana na Zakonu o radu nestabilna. Sada će biti interesantno vidjeti hoće li Radončić prihvatiti Čovićevu ruku, a time i problematizirati javni dogovor s Komšićem i Nikšićem o zajedničkom oporbenom djelovanju”, naglašava Lazović.