Published On: Tue, Oct 20th, 2015

Problemi s integracijom: 4 od 10 danskih muslimana vjeruje da bi zakoni trebali biti utemeljeni (i) u Kuranu

Anketa koju je za danski Jyllands-Posten provela tvrtka Wilke, pokazuje da 11,3% muslimana u Danskoj vjeruje da bi Kuran trebao biti jedina osnova kod donošenja danskih zakona, dok njih 26,5% smatra da bi se zakoni u ovoj državi trebali donositi na osnovu kombinacije danskog ustava i učenja iz Kurana. Nešto više od polovice, 53,9% ih smatra da bi danski zakoni trebali biti donošeni na temelju danskog ustava.
– To je pokazatelj da se vjerska uvjerenja miješaju sa političkim stavovima i mišljenjima. Naše sekularno društvo, u kojem su politička moć i vladavina zakona izdignuti iznad svega drugog, je nešto što mnogi promatraju s rezervom. To pokazuje da se demokratske norme nisu ukorijenile među sve imigrantske grupe – analizirao je situaciju Jens Peter Frølund Thomsen, profesor društvenih znanosti sa Sveučilišta u Aarhusu, prenosiThe Local.
Radwan Mansour, imam iz Aarhusa, vjeruje da bi Danskom trebali vladati zakoni koji bi bili mješavina Kurana i ustava.
– Da je ovo islamska zemlja, trebao bi biti samo Kuran. Ali Danska nije islamska zemlja – mi ne odlučujemo – pa mislim da bi trebali biti i Kuran i ustav. Kada je riječ o pravdi, dijeljenju resursa i sličnom, ovo dvoje su dobro usklađeni – rekao je za Jyllands Posten.