Published On: Sub, lis 12th, 2013

Instruktori nezadovoljni ugovorima: Zaradit će 540 KM, a popisivač i do 800 KM

Nezadovoljni instruktori tvrde kako će zaraditi manje nego popisivači. Primjera radi, instruktor sa šest popisivača dobit će 540 KM, odnosno 565 KM sa instruktivnom nastavom, a popisivač oko 800 KM. Evo kako …

Glavne zamjerke su na utvrđene iznose po stavkama . Instruktori su , naime , nezadovoljni što im je naknada za držanje instrukcija popisivačima utvrđena u dnevnom iznosu od pet KM , iako su , kako tvrde , taj posao obavljali pet dana i bili angažirani po osam sati dnevno . U vrijeme probnog popisa , tvrde , prije godinu taj iznos paušala bio je po 25 KM .

Istovremeno , nezadovoljni su i što će po popisivaču dobiti 90 KM , iako u većini slučajeva imaju manji broj popisivača u odnosu na broj popisnih krugova , a za svaki moraju izvršiti kontrole ( tri kontrole za svaki krug i obilazak po pet adresu da bi se utvrdilo da Jeli popisivač dolazio ) . Tvrde kako će tako kao instruktori zaraditi manje nego popisivači ( primjera radi , instruktor sa šest popisivača dobit će 540 KM , odnosno 565 KM sa instruktivnom nastavom , a popisivač oko 800 KM ) .

Osim toga , nezadovoljni su i činjenicom da su kao naknadu za troškove telefona dobili svega 7,5 KM po popisivaču , te što nije predviđena naknada za hranu ni instruktorima ni popisivačima . U redakciju Oslobođenja stiglo je i više poziva putem kojih su se instruktori i popisivači žalili na to što će raditi iu vrijeme Bajrama ( nakon 15. listopada vršit će se predaja popisnog materijala i kontrola ) . Nezadovoljni su i što su tek četvrti dan nakon početka obavljanja posla potpisali izjave o zaštiti podataka .

– Svi opći uvjeti o visini naknada , odnosno satnica za instruktore i popisivače bili su poznati u vrijeme njihove aplikacije na konkurs . Dva mjeseca je trajao taj postupak i svi su znali za koliko će raditi i pod kojim uvjetima . O tome je utvrđena metodologija , koja im je predočena kroz obuku . Sada postavljati pitanje troškova telefona i prehrane je bespredmetno . I to što će se raditi za Bajram svi su znali i na to su pristali prihvaćajući posao , jer su znali za razdoblje svog angažmana , pojašnjeno nam je u Agenciji za statistiku BiH , odakle su naveli i da svi oni koji su nezadovoljni mogu podnijeti prijave , odnosno žalbe nadležnim organima .

Oslobođenje