INSTITUCIJE PRAVNE DRŽAVE: Osumnjičeni za napad na Vučića pušteni na slobodu

Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja koje je SIPA jutros uhitila pod sumnjom da su sudjelovali u napadu na srbijanskog premijera Aleksanda Vučića 11. srpnjau Srebrenici pušteni su na slobodu, javlja novinska agencija Patria.

Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za Patriu potvrdio da je nakon petosatnog ispitivanja u Tužiteljstvu BiH pušten na slobodu.

– Ne znam što će se dalje dogoditi. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem šta sam vidio taj dan u Srebrenici – rekao je Merdić.

SIPA je jutros u Jelahu kod Tešnja uhitila Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića koji su prema navodima MUP-a RS sudjelovali u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. srpnja u Potočarima, tijekom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Srbijanski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, ranije su Merdića označili kao organizatora napada na Vučića, dovodeći ga u vezu s radikalnim organizacijama u BiH, ratnim zapovijednikom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Merdić je prošlog tjedna u intervjuu za agenciju Patria demantirao bilo kakvu povezanost s incidentom u Potočarima. Priznao je da se u vrijeme napada na Vučića nalazio nekoliko metara od premijera, ali da se na fotografijama koje su mediji objavili može vidjeti kako nije sudionik izgreda, već sve vrijeme incident snima kamerom.

MUP RS je u petak 17. srpnja na svojoj web stranici objavio fotografije osoba iz Potočara koje su navodno sumnjive i koje su sudjelovale u napadu. Na jednoj od njih je i Merdić sa svojim kolegama iz Tešnja. Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je da je 20 osoba sudjelovalo u napadu, te nakon ovog današnjeg uhićenja za očekivati je još akcija na području FBiH.

Istragu o incidentu u Potočarima vodi Tužiteljstvo BiH. /NAP/HMS/