Published On: Sri, lis 2nd, 2013

INSTITUCIJE MORAJU FUNKCIONIRATI: Mesić osumnjičen za uzimanje mita

Stjepan Mesić i Bartol Jerković osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine, potvrdili su proteklog vikenda u telefonskom razgovoru reporterima slovenskog tjednika Mladina i Globusa finski glavni državni odvjetnik Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist.

Rappe je, piše Globus, napomenuo da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego da je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva. ‘Prema ugovoru o zajedničkom istražnom timu koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010. godine, državno odvjetništvo svake zemlje treba procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patria’, objašnjava Rappe za Globus.

>> Mesić za izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom

Kako piše taj tjednik, finska istraga za Hrvatsku završila je u lipnju ove godine i na temelju nje bivši predsjednik Uprave Patrije Jorma Wiitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj.

‘Očekujem da će suđenje za Hrvatsku početi potkraj studenoga, a završiti u veljači. Nakon toga će sudu trebati nekoliko mjeseci da donese presude za Sloveniju i Hrvatsku. Može se očekivati već u travnju ili u svibnju 2014. godine’, govori Rappe za Globus.

Posrednici Patrije za Hrvatsku i Sloveniju, doznaje tjednik, bili su lobistiHans-Wolfgang Riedl i Walter Wolf. Riedl je u travnju ove godine u Beču zbog podmićivanja slovenskih državljana osuđen na tri godine zatvora, od kojih na jednu bezuvjetno, dok je Walter Wolf pobjegao u Kanadu, gdje posljednje dvije godine živi na svom ranču, piše Globus.

Kad je u pitanju Riedlova i Wolfova uloga u podmićivanju hrvatskih službenika, prema Globusovim informacijama, austrijski su istražitelji ovog ljeta završili istragu, te se očekuju nove optužnice za Hrvatsku.

U proljeće prošle godine Uskok je od Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike zatražio sve dokumente vezane za posao s Patrijom i navodno je od Pantovčaka zatražena lista osoba koje su od 2005. do 2009. dolazile u Predsjednikov ured, piše list.

Nekoliko članova sedmeročlanog Povjerenstva koje je vodilo posao nabave vojnih vozila potvrdilo je Globusu da su početkom ove godine ispitani u PNUSKOK-u o slučaju Patrija. Sugovornici iz Finske potvrdili su Globusu da nestrpljivo čekaju završno istražno izvješće iz Hrvatske.