Published On: Ned, ruj. 16th, 2018

INSPIRIRAN VLADAVINOM ŽENE U OSMANSKOM CARSTVU: Armin Šetić – snaga pera petnaestogodišnjaka

Armin Šetić, autor svog prvog romana “Gazija“, je mladi bosanskohercegovački pisac koji je odlučio oživjeti jedan zaboravljeni dio bogate historije Osmanskog carstva. Još kao dječaka ga je oduševljavao svijet bajki o hrabrim vitezovima, odakle se i rađa njegova ljubav prema historiji.

Kako piše jedan od recenzenata njegove knjige, teško je pronaći zanimljiviju tematiku za pisanje historijskog romana od slavne, dugotrajne, ali i surove vladavine Osmanlija. Stoga je Šetić odlučio da se u svom historjiskom romanu bavi manje poznatim, ali ujedno vrlo bitnim historijskim procesom Osmanskog carstva 17. stoljeća – vladavina žene u osmanskom patrijarhalnom sistemu vlasti.

Iako petnaestogodišnjak, autor nije dozvolio da mu manjak životnog iskustva stane na put želje i energije da širokoj publici predstavi svoje pisanje koje po mnogo čemu, već poprima značajne crte zrelosti.

Promocija historijskog romana „Gazija“ održat će se 20.09.2018. u prostorijama 4. Gimnazije Ilidža sa početkom u 18:00 sati, kao i 29.09.2018. sa istim početkom u zgradi Općine Stari Grad. Svi ste pozvani da budete dio novog iskustva koji je pred našim mladim piscem.

Pošalji ovaj članak prijateljima: