Published On: Pon, lip 14th, 2021

INSPIRATIVNA PRIČA Tko je čovjek koji “prolazi kroz zidove” i koji je pomogao Mati Rimcu da opstane

Mate Rimac i Rimac Automobili uživaju svjetsku slavu ovih dana nakon lansiranja senzacionalnog hiper automobila Nevera.

No dok je njegova priča o uspjehu globalna “modna riječ”, Rimac je podsjetio da nije sve u bajku u razvoju tvrtke i proizvoda.

Na zagrebačkoj konferenciji .debug odlučio je iskreno podijeliti neke detalje iz najtežih trenutaka u svojoj karijeri, za koje kaže da nije znao hoće li tvrtka preživjeti.

Zanimljivo je da je tijekom prezentacije na temu „12 najtežih mjeseci u stvaranju Rimac Automobila“ spomenuo da mu je u najtežem razdoblju za tvrtku 2017. godine pomogao IT stručnjak iz Bosne i Hercegovine i zapravo spasio sve .

Rimac ga je opisao “kao čovjeka koji prolazi kroz zidove” i koji mu je posudio 300 000 dolara, iako su se poznavali tek dva dana.

“Mislio sam da će ljudi početi odlaziti, da će se raspasti. Ali, nevjerojatno je da je u tom trenutku otišao samo jedan čovjek.

Tražio sam pomoć, napisao sam Nenadu Bakiću da zamoli Emila Tedeschija da li može pomoći jer sam ne Emila, poznavao sam ga osobno.

Ni Nenad ni Emil mi u tom trenutku nisu mogli pomoći.

Ali pomogao mi je jedan od kupaca, poslao nam je 200 000 dolara. I čovjek s naše IT scene, iz BiH. Čovjek koji prolazi kroz zidove .

U tom sam ga trenutku poznavao dva dana, a on je odmah pristao pomoći, posudio mi je 300 000 dolara “, otkriva Rimac.

Kako se kasnije saznalo riječ je o Igoru Kreziću, osnivaču i vlasniku NSofta. Osnivač je i SPARK, SYNC, Stark Soultions i Rolla.

“Čovjek je genije i ponosan sam što sam imao priliku pomoći”, kratko nam je rekao Krezić, dodajući da nikada od toga nije želio napraviti marketing.

A sve je započelo kad se pojavio tajanstveni investitor koji je na kraju prevario Rimca i doveo tvrtku na rub propasti.

“Pojavio se taj gospodin, nazovimo ga Johnom da ne govorim pravo ime, Šveđanin je, ali Amerikanac. U Hrvatsku je došao drugim poslom. Rano je uložio na Twitteru, Spotify, pokazao nam snimke kako se zabavlja u Dubaiju.

Zaljubio se u našu tvrtku, svi su nam rekli da preselimo tvrtku izvan Hrvatske, a on nam je rekao: ‘Ma ne.’

Pa, sve je zvučalo sjajno, ali bilo je pomalo čudno kad je počeo dobacivati ​​poznata imena poput bogatog Poljaka i Sergeya Brina (suosnivača Googlea, op. A.).

Rekli smo mu da može, možemo ići s vama , ako ste stvarno brzi, zanimaju nas i drugi investitori.

A on kaže: “U redu!”

Već je dao ponudu za ulaganje 27 milijuna dolara u Rimcu i 3 milijuna dolara u Greyp, a Kinezima poručujemo da imamo boljeg investitora, John je glavni, možete biti drugi, pa čak i oni se slažu, tako da sve je sjajno. bio je lipanj 2016. “, rekao je Rimac.

Bilo je to i vrijeme kada su se počeli pojavljivati ​​problemi.

“John je tada došao na ideju da neke ugovore još treba mijenjati, iako ih je već vidio.

Tamo smo se mučili, ali rekli smo, ‘preživimo još nekoliko mjeseci. Iako smo već bili pomalo škripavi, jer tvrtki ponestaje novca .

A mi ne želimo reći investitoru da nemamo novca za sljedeće plaće.

Odgodili smo to koliko smo mogli.

Onda smo imali više od 150 zaposlenih.

Sve je trebalo dugo vremena zbog promjene dokumenata, pa smo zamolili Johna da premosti dva do tri milijuna.Da bismo mogli preživjeti i još uvijek glačamo po ugovorima.

Pristao je. Bilo je to oko Božića 2016. Ali ništa se nije dogodilo i tjedni su prolazili.

Već smo u panici, zovemo banku svaki dan i banka nam kaže da ih ostavimo na miru, da će nas obavijestiti kad novac stigne.

Banka nas je upozorila da budemo vrlo oprezni i da razmislimo je li to  prevara. Imamo krizni sastanke u firmi, što ćemo sada. Nije tako lako prekinuti s jednim investitorom i prijeći s drugim, a već smo bez novca.

Početkom 2017. shvatili smo da je nešto pogrešno, paničimo, balansiramo, a račun nam je na nuli, ukupna banana … “prisjetio se Rimac, a zatim otkrio priču o Hercegovcu koji je “spasio stvar “.

Napomena: Klix portal je naveo da je Igor Krezić, inače Mostarac, “Bosanac koji je spasio stvar”

jebi se klix. točka.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>