Published On: Sub, lis 19th, 2019

Inspekcija u rudnicima FBiH: Više od 4000 radnika na crno

U proteklih devet mjeseci zatečeno je više od četiri tisuće radnika na crno, a izrečeno je 175 zabrana rada, podaci su Federalne uprave za inspekcijske poslove. U okviru inspekcijskog nadzora, predstavljene su i nepravilnosti u rudnicima, posebno u Rudniku mrkog uglja “Banovići”.

U Rudniku mrkog uglja Banovići uočeni su brojni nedostaci. Ranije predložene mjere nisu uvažene, a planirana proizvodanja za prethodnih devet mjeseci ostvarena je ispod 50 posto, javlja BHRT.

RMU “Banovići” Za period siječanj – kolovoz 2019.

Planirana proizvodnja 364.630 tona, ostvarena proizvodnja 181.085,5 (49,7%) tona komercijalnog uglja.
Planirano 2375 m, a ostvareno 893,65m (38,6%) pripreme.
Planirana izrada 690m, a realizirana izrada 257,7m (37,3%) istražnih prostorija.

“Federalni tržišni inspektor je utvrdio da subjekt nadzora ne izdaje fiskalne račune za natovareni ugalj te da ne vodi trgovačku knjigu u kojoj se vodi evidencija prodaje roba i izvršenih trgovačkih usluga, kaže Ivana Jusufbegovića, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Planirana sredstava za održavanje za ovu godinu iznose 51 tisuću, dok je za 2020. planirano više od milijun maraka, što predstavlja veliki nesklad, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove. Posebno zabrinjava i podatak o broju ozljeda unutar ovog rudnika – 243 u proteklih devet mjeseci.

“Rudnik Banovići i ostali rudnici vrlo malo ulažu u održavanje građevine. Zbog stalnog nadzora kod subjekata i kod rudnika Banovići, rudnik Banovići je ovog trenutka prisiljen napisati ovako velika sredstva, kaže EJUB SALKIĆ, glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor

Istek roka hrane za rudare, nepravilnosti kod putnih naloga, komentirao je i direktor rudnika, kazavši da da im je inspekcije poslala Federalna vlada.

“Ja nikad nisam rekao da je to idealno, da nema nepravilnosti. Da odete u bilo koju najbolju firmu, naći ćete nepravilnosti, pogotovo kad dođete da ih tražite. Trujemo rudare? Pa bila je tamo neka kutija bibera kojoj je istekao rok, kaže Munever Čergić, direktor RMU “Banovići”

U narednom periodu inspekcijski nadzori bit će vršeni i u ostalim rudnicima u Federaciji, kako bi se utvrdilo trenutno stanje, ali i ispunile obveze koje nalažu redovni inspekcijski nadzori.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare