Published On: Pet, pro 20th, 2013

Inicijativa za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj: “Otvorite oči! Kanabis nije zlo, niti je opasna

INICIJATIVA “Želimo referendum za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj” svakim danom ima sve više pristaša. Dosad je na Facebooku inicijativu podržalo više od 43.000 ljudi, a počelo je i prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o legalizaciji marihuane na stranici Sjemespasa.

Pokretači inicijative ističu kako je kanabis ljekovita biljka i kako je poznata njena primjena u medicinske svrhe. Navode i kako za razliku od duhana, koji godišnje odnosi pet milijuna života, marihuana ne ubija nego – liječi. Kanabis se tako pokazao učinkovitim čak i u liječenju raka.

“Kanabis nije zlo niti je opasna droga. Biljka je koja svojom konzumacijom ima puno korisnih učinaka. Kanabis nije samo za rekreacijsku upotrebu. Može biti i lijek. Znate li da mnogi farmaceutski pripravci imaju THC kao sastojak. THC (tetrahidrokanabinoid) je aktivna supstanca kanabisa. No kada je upakirana u bočicu i skupo naplaćena onda je legalna. Kada je zapalite ili pojedete onda je ilegalna. Otvorite oči!”, pozivaju pokretači inicijative na Facebooku.

Kako su objasnili, inicijativu su pokrenule četiri osobe koje se uopće ne poznaju, a s obzirom na to da često primaju upite o projektu koji su pokrenuli, danas su poslali priopćenje u kojem objašnjavaju tko su zapravo pokretači inicijative i koji im je cilj.

“Ova priča i nas same svakim danom i pozitivno iznenađuje i moramo podijeliti s vama nešto što se tiče prirode i SAME BITI ovog pokreta, onog što se tu u pozadini naše stranice zapravo događa.

Mnogi se pitaju tko stoji iza nas… Kako je ovo nastalo i KOJI SMO TO MI ZAPRAVO?

Za početak, moramo vam reći da nas stvarno ima malo, samo četvorica. Dva mlada dvadesetogodišnjaka koji su sve pokrenuli. I dva već skoro stara, vrlo iskusna konja koji su jaaaako puno toga prošli. Mi smo se stariji naknadno priključili i sada preuzeli najveći dio posla. Dečki više ne mogu i imaju obaveze u školi i tako… Jedan je više prisutan, a ovaj najzaslužniji nam se samo svakodnevno par puta javi i kaže da smo mu super

Mi stari sad pišemo, osmišljavamo, dizajniramo i kreiramo većinu postova, odgovaramo… I pokušavamo ustrojiti REALNU I ZRELU priču. Ali sve je krenulo od mladosti, i zato je priča tako zdrava. To je ta nova početna energija koja jedina ovako nešto može stvoriti.

Mi stari smo iskusni, znamo puno toga, kužimo stvari… Ali samo ako smo dovoljno svjesni i lišeni taštine, možemo zaslužnoj mladosti skinuti kapu. I priznati si da NIKAD, ALI BAŠ NIKAD ne bi bili u stanju pokrenuti ovako nešto.

Zato je ova priča posebna. Stvorio se nevjerojatan spoj i atmosfera u timu je čarobna.

I zato ćemo napraviti PUNO VIŠE od onog što smo si zacrtali. Legalizirat ćemo (bez brige) najdražu nam biljku, ali nama je sad jasno da ova stvar ide puno dalje. To je stvar našeg internog odnosa koji se emitira van, i vidimo da većina vas to osjeti…”, kažu pokretači inicijative.