Published On: Čet, svi 10th, 2018
#3rd | By Desk

INICIJATIVA U JAJCU: Katolicima vratiti crkvu gdje je okrunjen kralj Stjepan

Apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, jučer je boravio u posjetu Jajcu gdje se susreo s lokalnim čelnicima koji su ga upoznali s trenutačnim stanjem u ovoj općini, problemima s kojima se suočavaju katolici i brojnim drugim pitanjima. Posjet se dogodio u vrijeme održavanja manifestacije Plivske omahe – jutarnje rose na Plivi, piše Večernji list BiH.

Kako nam je rekao predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, glavnina razgovora se odnosila na pitanje crkve svete Marije i kako zaustaviti njezino daljnje propadanje.

Krunjenje kraljeva u crkvi 

– To je crkva koja u kojoj je okrunjen kralj Stjepan Tomašević koji je dobio Papin legat od pape Pija II. Razgovarali smo o tome kako zaustaviti njezino daljnje propadanje. Očekujem kako će se razgovori o ovoj temi nastaviti na visokoj razini između čelnika vjerskih zajednica u BiH – rekao je jučer Šimunović za Večernji list.

Inače, crkva trenutačno službeno pripada Islamskoj zajednici BiH i očekuje se kako će biti pokrenuti razgovori o tome da se ona vrati katolicima. Već ranije se u javnosti spominjala inicijativa o vraćanju crkve u posjed Katoličke crkve jer postoji velika želja vjernika da se ovo povijesno blago i nasljeđe vrati u stanje u kojem je nekada bilo. Iako je ova crkva tijekom stoljeća i ratova na ovim prostorima prolazila strahovita razaranja, većina njezinih zidova i dalje stoji. Unutrašnjost je obrasla travom i objekt je prepušten zubu vremena koji ga lagano uništava.

– Želja svih katolika u Jajcu je da počnemo s obnovom ovoga objekta, crkva svete Marije je simbol upornosti i opstojnosti na ovim prostorima. Naša želja da je obnovimo znak je kako, unatoč svim nedaćama, nismo nestali s ovih prostora, nego smo i dalje tu i pokušavamo izgraditi suživot s drugim narodima koji žive na ovim područjima.

Hrvati katolici žele spriječiti daljnje propadanje crkve u kojoj su krunjeni naši kraljevi i nadamo se kako ćemo naići na razumijevanje Islamske zajednice u cijeloj ovoj priči – objasnio je predsjednik Šimunović.

Pomoć Vatikana

Ocijenio je kako je razgovor s papinskim nuncijem u BiH o ovoj temi bio sadržajan, uvjerljiv i poučan te kako su očekivanja Hrvata u Jajcu da će se u cijelu priču o povratu crkve svete Marije uključiti i Vatikan. Vraćanje crkve u središtu Jajca katolicima uvelike bi relaksiralo odnose među narodima u ovoj općini i poslala bi se snažna poruka o važnosti izgradnje suživota na ovim prostorima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare