Published On: Sub, svi 28th, 2016

Indeks prosperiteta: BiH najlošija na Balkanu, Hrvatska i Crna Gora najbolje rangirane

Bosna i Hercegovina prema najnovijoj listi Indeksa prosperiteta za 2015. godinu (The Legatum Prosperity Index) zauzima 86. mjesto, od ukupno 142 zemlje obuhvaćene ovim detaljnim istraživanjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovine je, prema ovoj listi koju sastavlja Institut Legatum, najlošije rangirana od zemalja Balkana.

Najbolje rangirana na ovoj listi iz regije je Hrvatska koja se nalazi na 53. mjestu, a slijede je Crna Gora na 60., Makedonija 65., Srbija 73. i Albanija koja zauzima 83. mjesto.

Slovenija je na 25. mjestu, Češka na 26., Poljska 29., Slovačka 35., a Mađarska zauzima 45. mjesto.

Prvo mjesto po Indeksu prosperiteta za 2015. godinu zauzima Norveška, a slijede Švicarska, Danska, Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Nizozemska, Finska i Irska.

Najlošije rangirane zemlje na listi su Srednjoafrička Republika, Afganistan, Haiti, Čad, Burundi, Kongo, Sirija, Jemen, Sudan i Angola.

Poredak u Indeksu prosperiteta je sastavljen na osnovu parametara kao što su društveni kapital, poduzetništvo i prilike, ekonomija, upravljanje državom, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost i osobne slobode.

Inače, Institut Legatum sa sjedištem u Londonu svake godine objavljuje “Indeks prosperiteta”, opširno istraživanje u kojem su rangirane zemlje u svijetu prema stupnju prosperiteta koji postižu tijekom godine. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/indeks-prosperiteta-bih-najlosija-na-balkanu-hrvatska-i-crna-gora-najbolje-rangirane/89214#sthash.FcObyPzR.dpuf