Published On: Pet, stu 24th, 2017

HNŽ Incident na Partizanskom groblju u Mostaru

U petak ujutro na Partizanskom groblju u Mostaru grupa osoba verbalno je napala izaslanstvo Udruženja antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Grada Mostara, koje je imalo namjeru položiti cvijeće u povodu Dana državnosti BiH.

Po riječima glasnogovornika županijskog MUP-a Ljudevita Marića, incident se dogodio oko 10 sati ujutro kada je skupina osoba s kapuljačama verbalno napala skupinu ljudi koja je došla položiti cvijeće na Partizansko groblje, prenosi Fena.

Marić je dodao kako posjet Partizanskom groblju nije bio najavljen te da je policija brzom intervencijom smirila situaciju.

– Izlazeći iz auta, uzeli smo cvijeće da nosimo. Iza toga, jedna skupina tih mladića prišla je nama. Mi nismo uopće znali, mi smo mislili da će se nama pridružiti, kao omladina neka… Međutim, ‘dajte cvijeće’ i uzeli su od nas cvijeće. Nisu nas udarali, ništa, nego su nas nazivali kojekakvim imenima i pobjegli su – izjavio je za Federalnu televiziju član izaslanstva UABNOR-a Ibrahim Čorda.

SDA i SDP incident na Partizanskom groblju nazvali “povampirenim fašizmom”

SDA je najoštrije osudila napad na delegacije SABNOR-a i SDP koji se dogodio danas na Partizanskom groblju u Mostaru u vrijeme obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

-Smatramo da je ovo barbarski i fašistički  čin onih kojima smeta antifašizam kao vrijednost na kojoj  je utemeljena ova zemlja.

Tražimo od nadležnih organa da  hitno identificiraju  i procesuiraju napadače.

Također,  očekujemo da nadležni organi nakon niza incidenata konačno  adekvatno zaštite Partizansko groblje u Mostaru kao nacionalni spomenik BiH, stoji u priopćenju SDA.

I SDP BiH osudila je današnji napad na članove Kantonalne i Gradske organizacije SDP-a Mostar, te na članove UABNOR-a, prilikom polaganja cvijeća na Partizansko groblje u Mostaru.

– Napad na osobe koji su došli da dostojanstveno obilježe Dan državnosti svoje domovine, nastavak je povampirene fašističke ideologije, koja se još ne može pomiriti s porazom iz 1945. godine.

Očigledno je da je Mostar i dalje plodno tlo za jačanje neofašizma, što je samo nastavak politike podjela koja se desetljećima promovira u ovom gradu. Takva politika odgovara onima koji, na osnovu mržnje i straha, ovaj grad i dalje žele dijeliti na dvije strane.

Međutim, bilo kakvi napadi ne mogu obezvrijediti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a i antifašističkim vrijednostima i da će se sutra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine – navode iz SDP-a BiH.

SDPBiH u priopćenje ističe da će se i dalje protiv politike podjela boriti na sve moguće načine i apelira na sigurnosne organe da, konačno, pred lice pravde privedu počinitelje današnjeg, kako ističu, sramnog djela./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x