Imoćani Vedran Vidak i Goran Jović u Mostar donose tajnovit duh afričkih plemena

Dvojica hrvatskih fotografa Vedran Vidak i Goran Jović hrabro su se otisnuli iz pitomoga Imotskog u neizvjesnost divlje Afrike, oboružani samo fotoaparatima, da bi na obalama rijeke Omo, u živopisnoj Etiopiji, stali nasuprot cijevi nemilosrdnoga kalašnjikova, ne znajući hoće li im taj posjet crnomu kontinentu biti posljednjom fotografskom odisejom.
Aluminij Mostar
Aluminij ovoga četvrtka, 21. ožujka, u Mostar donosi zorno predočenje života afričkih plemena, dah onoga tajnovitog, odveć dalekog za većinu nas. U izložbenomu prostoru Kluba Aluminij, s početkom u 18 sati, bit će otvorena izložba šezdesetak vrhunskih fotografija dvojice Imoćana koji su, tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine, doživjeli i ovjekovječili jedinstven način života pripadnika etiopskih plemena Mursi, Karo, Dassanech i Hamar. Na poseban način oduševljeni upravo potonjima, humanitarnu izložbu pod nazivom Duh rijeke Omo postavljaju u Klubu Aluminij, u suorganizaciji Aluminija i PicArt Servisa, kao glavnoga pokrovitelja, uza medijsko pokroviteljstvo Radija dobre vibracije, nakon kojega će njihovi uratci proputovati Split, Zagreb i rodni im Imotski.

Prikupljena sredstva od prodaje fotografija uložit će u povratak plemenu Hamar i kupovinu stada koza obitelji koja ih je ugostila, a kojoj upravo taj dar ima veće značenje od bilo kakova znaka pažnje koji bi možda bio vrjedniji u očima žitelja razvijenih zemalja.
Aluminij Mostar

Vedran Vidak
 javnosti je već dobro poznat po fotografijama divljih livanjskih konja, koje su objavljivane u poznatim časopisima diljem svijeta, dok je Goran Jović već imao iskustva na zanimljivim putovanjima, boraveći s domorodcima na rijeci Amazoni u Brazilu, s pripadnicima plemena Massai u Tanzaniji, ali i sa skitnicama Bronxa u New Yorku, žiteljima sirotinjskih četvrti Rio de Janeira u Brazilu…

Etiopskoj rijeci Omo gravitira više od četrdeset različnih etničkih skupina, a već u prvomu susretu s pripadnicima ratničkoga plemena Mursi, koje je svoja koplja zamijenilo čuvenim strojnicama AK-47, Vedran i Goran osvjedočili su posjedovanje jako dobrih pregovaračkih sposobnosti. Uvelike olakšani nakon dugotrajna cjenkanja s pomalo ratobornim Mursima, upoznali su i, prirodi odane, pripadnike plemena Karo, da bi se izdubljenim stablom prevezli do rasplesanoga plemena Dassanech i doživljenja neponovljivo oslikanih tijela pripadnika plemena Hamar.

Ova nesvakidanja izložba ostaje otvorena do 28. ožujka 2013. godine, moguće ju je razgledati svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati, kada je posjetiteljima na raspolaganju i stručno osoblje Galerije Aluminij, koje će s umjetnicima povezati sve one pojedince koji se budu zanimali za kupnju izloženih uradaka.
Poskok.info