Published On: Pet, tra 2nd, 2021

Ime Osmana Mehmedagić naknadno upisano na popis studenata

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) nalazi se pred novom optužnicom Tužiteljstva BiH. Ovoga puta u aferi “Diploma”.

Tužiteljstvo BiH, prema informacijama “Avaza”, ima neoborive dokaze da Mehmedagić nije na zakonit način došao do visokoškolske spreme na Američkom univerzitetu Sarajevo – Tuzla.

Potvrdili su to novi dokazi Tužiteljstva, iskazi svjedoka ali i vještak kriminalističke struke.

Mehmedagić priložio diplomu i proglasio je tajnom

Jedini koji Mehmedagića može zaštititi je njegov intimus Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH. Ovaj čelnik pravosudne institucije iskoristio je u prethodnom razdoblju sve svoje resurse. Prvo, da ekspresno oslobodi Mehmedagića optužbi u aferi “Pošta”, a zatim da Sud odbije dvije optužnice u aferi “Sigurnosne provjere”, podsjeća “Avaz”.

Ali sada je sve jasno. Diploma koju je Mehmedagić priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i proglasio je tajnom, a s ciljem da dobije novi mandat, itekako je sumnjiva.

Vještak je utvrdio da na istrgnutoj stranici nije bilo imena Mehmedagića koje je tek naknadno dopisano
Foto: Avaz
Direktor OSA-e tako se ukazao pod rednim brojem 7 upisanih studenata, ali je ustanovljeno da je riječ o falsifikovanom rukopisu. Foto: Avaz

Tužiteljstvo BiH, istražujući diplomu Mehmedagića, došlo je do zapanjujućih informacija.

Tako je utvrđeno da je Mehmedagić uz pomoć Denisa Prcića, vlasnika Američkog univerziteta, “uskrsnuo” među studentima Pravnog fakulteta u Tuzli – Odsjek Međunarodno pravo.

Točnije, kako je utvrđeno, Prcić uz pomoć suradnika istrgnuo je stranicu s upisom studenata (registar indexa) i ubacio drugu, s dopisanim imenom Mehmedagića.

Direktor OSA-e tako se ukazao pod rednim brojem 7 upisanih studenata, ali je ustanovljeno da je riječ o krivotvorenom rukopisu.

Na prvom popisu registra studenata u matične knjige, Mehmedagića nije bilo, što potvrđuju dokumenti u koje je “Avaz” imao uvid.

Svojeručno ispisivana imena studenata

Prvi popis od 22 studenta kasnije je istrgnut i dopisan novi, s Mehmedagićevim imenom. Umjesto studenta Damira Mujakovića upisan je tako Mehmedagić, a po novom popisu, umjesto 22 studenata ukazala su se 23, među njima i direktor OSA-e.

Međutim, vještak kriminalističke struke, analizirajući stranice, utvrdio je da se prvi i drugi popis ne mogu dovesti u grafološku vezu, točnije da je “stvarni skripter pokušao gotovo potpuno imitirati stvarni rukopis osobe koja je vodila matične knjige”.

Preslik: Što je utvrdio vještak kriminalističke struke? Foto: Avaz

A ova osoba je svojeručno ispisivala imena studenata da bi kasnije druga osoba grafitnom olovkom pokušala imitirati njen rukopis.

– Slijedom redoslijeda ispisivanja istrgnutih listova i integrisanog lista u knjigu “registar index” utvrđene su suštinske razlike: uklanjanje rubrike 17 na novonastalim listovima gdje je trag crvenog sredstva za pisanje ostao kao dvije vodoravne linije i rukopisom ispisano “poništeno” uz skraćeni potpis te otisak pečata plave boje, pa je izvršeno pomjeranje sadržaja gdje je u rubrici 7 novoispisano (Mehmedagić Osman 52 8.7.2008.l) a pomjeren je sadržaj (Mujaković Damir 66 17.7.2009. I) u rubriku 8 i tako ostatak sadržaja do rubrike 17 – navodi vještak kriminalističke struke.

U vjestačenju je navedeno da je uz rukopisom ispisanim sadržajem Međunarodno pravo i diplomacija te na hrbatu s oznakom “registar uz matičnu knjigu” Pravni fakultet Međunarodno pravo, gdje je u rubrici 7 (Osman Mehmedagić 8.7.2008) nastao iza 18.7.2017.godine, a “što je najmlađi datum koji je svojeručno ispisala osoba koja je vodila matične knjige”.

Pronađena je originalna istgnuta stranica na kojoj nema imena Osmana Mehmedagića./HMS/