Poznati bosanskohercegovački redatelj Ahmed Imamović uputio je otvoreno pismo dekanu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, redatelju Pjeru Žalicu u kojem navodi kako je Žaličina privatna tvrtka Refresh za četiri godine od Fondacije za kinematografiju FBiH dobili više od milijun maraka za pet filmova koji nikada nisu snimljeni, piše Hrvatski Medijski Servis. Podsjetimo, HMS je prvi o tome […]

" />
Published On: Uto, ruj 24th, 2019

IMAMOVIĆ POTVRDIO: Žalici milijun maraka novca poreznih obveznika za filmove koji nisu snimljeni

Poznati bosanskohercegovački redatelj Ahmed Imamović uputio je otvoreno pismo dekanu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, redatelju Pjeru Žalicu u kojem navodi kako je Žaličina privatna tvrtka Refresh za četiri godine od Fondacije za kinematografiju FBiH dobili više od milijun maraka za pet filmova koji nikada nisu snimljeni, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, HMS je prvi o tome pisao još prošle godine, a Imamovićevo otvoreno pismo Žalici samo je potvrdilo točnost informacija do kojih smo došli. U otvorenom pismu Žalici Imamović navodi:

Poštovani dekane Žalica, vi ste kao “snalažljiv” čovjek, pored svih silnih obveza i osnivač, a i suvlasnik privatne firme zajedno s trojicom vaših kolega, redovitih profesora na ASU (Akademija scenskih umjetnosti). Točnije rečeno, jednog ste umirovili da ga sklonite, uskraćujući mu tako mogućnost staža Emeritusa onda kada ste postali dovoljno moćni, a on vjerojatno postao smetnja. E ta vaša firma, Refresh d.o.o. je u razdoblju od 2009. godine do 2013. godine od Fondacije za kinematografiju FBiH primila isplate u ukupnom iznosu od 1.052.656,00 KM:

2009. REFRESH – Dugometražni igrani film “Krasta”, scenario i režija: Srđan Vuletić – 150.000 KM
2010. REFRESH – Dugometražni igrani film “Tuđa krv” – scenario i režija: Pjer Žalica – 150.000 KM
2010. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenario i režija: Pjer Žalica – 500.000 KM
2012. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenario i režija: Pjer Žalica – 102.656 KM
2013. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenario i režija: Pjer Žalica – 150.000 KM

Ništa u ovoj dokumentiranoj, a ovdje predočenoj tabeli ne bi bilo čudno da su dobijena sredstva iskorištena za ono za što su dodijeljena. Međutim, od 2009. godine pa do dana današnjeg niti jedan od financiranih projekata nije snimljen, niti je cjelokupni iznos novca vraćen kako propisuje Pravilnik o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju FBiH. Radi podsjećanja na gore navedeno dostavljam vam i Odluke o dodjeli sredstava, a moguće je preuzeti i na: (www.fondacijakinematografija.ba).

Pored toga, prošle godine ste aplicirali na natječaj Fondacije za kinematografiju FBiH, ali ovaj put s novim pravnim subjektom (udruženjem) pod nazivom “FORUM”, te dobili sredstva u iznosu 470.000,00 KM (četristo sedamdeset tisuća konvertibilnih maraka), plus 90.000,00 KM od Ministarstva kulture i sporta KS, koji također još niste snimili.

S punim demokratskim pravom pitam vas, poštovani dekane Žalica, ali i vašeg nadređenog poštovanog rektora Škrijelja: “Mislite li da ste vi zaista dostojni obnašati dužnosti za koje vas plaćamo mi građani i poreski obveznici Kantona Sarajevo?”

Događa se nešto sumnjivo, a mene zanima zašto odgovorni ne odgovaraju?, pita se Imamović i nastavlja:

-Možda se varam, ili možda sve to mi ne plaćamo, nego iz velike zahvalnosti prinosimo kao darove vama, zato što postojite kao autohtona kantonalna božanstva obrazovanja, znanosti i kulture? Mit o vama je sveta istinita priča u koju svi mi građani Kantona Sarajevo trebamo vjerovati, jer vi ste stariji od Kantona, entiteta, države, a možda čak i od Čak Norisa, ali se o vama ne smiju pričati vicevi. Vaše je pravo da zaobilazite zakon, odnosno “iznilazite” rješenja, da zapošljavate, otpuštate, dodjeljujete tendere i sl. po osobnom nahođenju.

Da li vi, poštovani dekane Žalica i rektore Škrijelj, trebate raspolagati sa 2.500.000,00 KM (dva milijuna i petsto tisuća konvertibilnih maraka) sredstava koja sufinancira UNDP, te sredstvima koja će osigurati Vlada Kantona Sarajevo u rebalansu proračuna za 2019. godinu za završetak i opremanje nove zgrade ASU, te nabavku skupocjene opreme? (Kompletan projekat cca. 10.000.000,00 KM, riječima: deset milijuna konvertibilnih maraka)

Nakon mog saznanja o svim zbivanjima na ASU i raznim namještanjima na UNSA, što je samo kao nesporno i potvrđeno nalazom kantonalne inspekcije, poštovani dekane Žalica i poštovani rektore Škrijelj, pitam Vas evo javnim putem: “Kada ćete odstupiti s funkcija”?

Sigurno vam nisu draga ovakva pitanja, jer takvima kao što ste Vi ne paše kada ih se nešto pita, kada im se traže objašnjenja, kada se oštećeni na natječajima žale na neregularnosti: rada komisija, rada dekana i rektora, zlouporabe službenih ovlasti ili drugim nezakonitostima i mahinacijama… Ali evo ima onih koji pitaju i to s punim pravom.

Ukoliko netko od naših kolega ili vaših studenata šuti i ne žali se zato jer se vodi logikom “ne talasaj protiv vlastelina na funkciji”, jer “može mi valjati”, “bolje se ne zamjerati” itd., ili vjeruju da će i na njih doći red da dobiju jednom neku paru za film, projekat, a možda uz ludu sreću i funkciju, ili misle da će jednom “pokupiti pokoju mrvicu s trpeze nakon što su božanstva već sve izjela “, ja im poručujem: “Možda bude, al’ u nekom ljepšem drugom životu, a možda ni tada”.

Očigledno se na ASU i UNSA-i, rukovodi atmosferom straha i prijetnji, bez komunikacije koja je izostala u potpunosti. Rukovodi se logikom “zadovoljnih robova”, ali kod očitih nezakonitosti i nepravdi i takav “rob” će se pobuniti, s apsolutnim pravom, budite sigurni u to!, napisao je Imamović u otvorenom pismu Žalici.

Inače povod za otvoreno pismo bio je prijam redatelja Danisa Tanovića i fotografa Damira Šagolja u zvanje redovitih profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, za koje je prosvjetna inspekcija utvrdila kako nisu ispunili zakonske uvjete za dobijanje zvanja profesora. Reditelj Ahmed Imamović, koji je ranije pokrenuo pitanje ispravnosti diploma reditelja Danisa Tanovića i fotografa Damira Šagolja, uz to je u otvorenom pismu Žalici ustvrdio kako obitelj Žalica poreske obveznike Kantona sarajevo košta godišnje 150.000 maraka je uz njega na Sarajevskom univerzitetu rade i njegova supruga i sin.

-Možda Vi, dekane Žalica i rektore Škrijelj, smatrate da upošljavanje cijele obitelji Žalica (tri člana: dekan, supruga i sin) na UNSA (Univerzitet u Sarajevu) nije nepotizam, već njegovanje tradicionalne brižnosti i ljubavi prema svojim najbližim. O novčanim iznosima i ciframa, da pojasnim, osnovica vaše plaće iznosi 2.835,00 KM na ASU UNSA, osnovica plaće vaše supruge iznosi 2.835,00 KM na ASU UNSA, osnovica plaće vašeg sina iznosi 1.354,50 KM na ALU UNSA, što u osnovici svih plaća vašeg kućnog proračuna ispada 7.024,50 KM neto mjesečno (preuzeto sa: www.anticorrupiks.com/registarZaposlenih), pa još kada se ovome pridoda minuli staž, topli obrok, karta za prijevoz, rad u raznim komisijama, te vaša naknada za obnašenje funkcije dekana, ovaj se novčani iznos penje na više od 10.000,00 KM neto mjesečnih prihoda za “Žalica d.o.o.”. A to znači da u bruto iznosu na razini godine, vaša obitelj (Žalica) porezne obveznike Kantona Sarajevo košta “skromnih” cca. 150.000,00 KM. Treba dodati ovome da ste Vi i predsjednik nadzornog odbora Kamernog teatra, što vam pored mjesečne naknade pruža savršenu priliku da režirate predstavu kad vam je to potrebno kao uvjet za reizbor u nastavno-umjetničko zvanje, te još uz to dobijete i honorar za režiju iste, a troškove produkcije pokrije teatar koji je svakako na proračunu KS.Mora da bi i superslavni Pablo Picasso da je ovdje i da je živ rekao: “Mašala, gospodine Pjer!”., napisao je uz ostalo Imamović u otvorenom pismu Žalici./HMS/