Published On: Ned, pro 30th, 2012

Imamović: Pogriješili smo prihvaćajući zastavu s ljiljanima

ljiljaniNa danas održanom Svjetskom bošnjačkom kongresu (SBK) izglasano je da zastava svih Bošnjaka na svijetu bude bijela zastava s ljiljanima. Jedini koji je glasao protiv bio je povijesničar Enver Imamović. On je pojasnio da je protiv usvajanja ove zastave bio “iz čisto znanstvenih razloga”.
– Država i narod su dva različita pojma. Zastava s ljiljanima je zastava srednjevjekovne Bosne, koju smo izabrali da bude zastava države BiH nakon njenog otcjepljenja. Nakon što su danas na Kongresu izabrali ovu zastavu za zastavu samo jednog naroda, bošnjačkog, onemogućili su, na duže povijesno razdoblje, da ta zastava bude ponovo, danas-sutra, državna zastava BiH, pojasnio je Imamović.
Smatra da je vrlo očigledno da sada tu zastavu neće prihvatiti ostali narodi koji žive u BiH.
– I što bi? Ni Bošnjaci ne bi prihvatili šahovnicu ili orlove. Učinili smo krupnu grešku usvajanjem ove zastave kao zastave bošnjačkog naroda, zaključio je Imamović.
U okviru tribine “Bosna i Bošnjaci”, povjesničar Enver Imamović održao je sinoć u Carevoj džamiji u Sarajevu predavanje o srednjevjekovnoj Bosni.
Imamović je istakao da je srednjevjekovna Bosna bila bogata država s razvijenom kulturom, pismom i jezikom.
“Ne kaže se džaba ‘za Kulina bana i dobrijeh dana’. To je uzrečica koja je utemeljena u povijesnim činjenicama. U to vrijeme nije bilo pokvarenosti naroda, u pravom smislu te riječi. Danas je čovjek čovjeku vuk”, kazao je Imamović.
Dodao je da je srednjevjekovna Bosna bila bogatija, mirnija i bolja za život.
“Nama je iz današnje vizure potpuno nevjerojatna činjenica da je ta Bosna bila ekonomska velesila koja je izvozila zlato, srebro, bakar, živu, arsen, pa čak i žito”, rekao je.
Bosanska aristokracija je, kako kaže, bukvalno, jela zlatnim kašikama.
“Nažalost, Bosna je uvijek bila meta raznih sila, a uz današnje naše političare nije ni čudo što smo jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi”, zaključio je Imamović.( Fena)