Published On: Fri, Nov 22nd, 2013

Imam iz Kladuše pozvao mladiće da ne idu u Siriju: Nama šehidi ne trebaju, gospodine Bosniću!

SARAJEVO – Velikokladuški imam Selvedin Beganović pozvao je selefijske vođe u BiH da prestanu nagovarati mladiće da idu u Siriju i budu “pokretna meta” izuzetno obučenim pripadnicima vojske sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Beganović je poručio selefijskim vođama da oni, iz svojih toplih domova u kojima uživaju uz svoje četiri žene, idu u Siriju ako već žele, a mladim ljudima u BiH da se obrazuju i time pomognu sebi, svojim obiteljima i zemlji.

“Nažalost, naša omladina prihvaća mišljenja tih ljudi koji nisu dovoljno obrazovani u islamu”, rekao je velikokladuški imam, ističući da prva Božja naredba nije “ratuj, budi šehid”, već “uči i izučavaj”.

On je u izjavi za BH1 naglasio da Islamska zajednica treba reagirati.

Selafijske vođa Bilal Bosnić iz Bužima nije htio komentaristi odlazak mladih u Siriju, dok je majka jednog mladića koji je otišao na sirijsko ratište zamolila vlasti da spriječe njihov odlazak.

Nedžad Latić, urednik portala “Bosnia Times”, podržao je velikokladuškog imama i ocijenio da je to izuzetno hrabar čin iz više razloga.

On je naveo da su se dva bitna faktora bošnjačkog društva – SDA i Islamska zajednica na neki način povukle iz ovog problema.

“SDA koketira s njima zbog političkih razloga, a Islamska zajednica se boji i samo daje savjetodavna upute”, rekao je Latić.

Potresna priča o mladiću koji je otišao u Siriju

Prije nekoliko dana imam Beganović je i na svom Facebook profilu objavio potresnu priču o mladiću EP (1993. god.) Iz Male Kladuše koji je otišao na ratovanje u Siriju!

Njegov tekst prenosimo u cjelini:

ODLAZAK U SIRIJU

Momak koji je jedva punoljetan, iz Male Kladuše, otišao u Siriju, kako je čuo na predavanju gospodina Bilala Bosnića u džihad.

Gospodine Bosniću, ako si alim, onda moraš znati da alimi ne šalju u džihad, nego proglase džihad i kažu: braćo zamnom!

Ovaj momak nije bio oženjen, gospodine Bosniću, ti i ja smo u toplom pored svojih žena. Ja pored jedne a ti pored četiri (masaAllah) Gospodine Bosniću, Bosna je izgubila 250 tisuća stanovnika, namjerno neću reći šehida, jer samo On zna tko je šehid.

Irak broji milijune, Palestina od 1948 i nezna za broj. Nama šehidi ne trebaju, nama trebaju junaci i učenjaci. Gospodine Bosniću, tko je to rekao da je netko stvoren za nauku a neko za džihad? Poslanik nije slao ashabe ispred sebe niti četvorica ispravnih halifa. Po kojem to sunnetu nagovaraš momke da idu u Siriju i postanu pokretna meta visoko obučenim vojnicima Asadove vojske i iranskih specijalaca??

Gospodine Bosniću, koja je prva naredba Allaha dž.s. našem Poslaniku as?
“Uči, izučavaj” ili je to bilo: ratuj, budi šehid?

Gospodine Bosniću, molim Vas da prestanete s ispiranjem mozgova u toj vašoj paralelnoj instituciji, neću reći mesdžidu, jer mesdžidi ne mogu biti privatni, kao što je to slučaj s vašim objektom …

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Imam-iz-Kladuse-pozvao-mladice-da-ne-idu-u-Siriju-Nama-sehidi-ne-trebaju-gospodine-Bosnicu-219205.html&usg=ALkJrhj3WKH9wDosV3-QMnKsLqUv_lab-Q#sthash.j1NNTV3A.dpuf