Published On: Uto, svi 8th, 2018

Ima se, meže se: Za godinu se u BiH uveze dva milijuna KM jastoga, rakova i škampa

Na godišnjoj razini u BiH se uveze kavijara, viskija, skupocjenih vina, lososa, jastoga, kamenica egzotičnih orašastih plodova, najskupljih sireva te raznih drugih gastronomskih poslastica, u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna KM, pokazuju statistički podaci.
Razne delicije 
Oni koji za kavijar, jastoge i šampanjac izdvajaju milijune najvjerojatnije nikad i ne pomisle kako nezaposleni, ali i sve više radnici i umirovljenici, polako gube i pojam što je to teletina ili junetina, ali i voće i povrće, prenosi Večernji list BiH. Svi oni uglavnom jedu kruh i makarone, dok meso, mliječne proizvode, voće i povrće uglavnom samo sanjaju.
Na vina i viski za samo godinu dana potroši se više od 30 mil. KM, dok kokosovih i brazilskih oraha te ostalih orašastih plodova pojedemo 13 milijuna, a egzotičnog voća 5,5 milijuna KM. Na dimljenu ribu i losos građani BiH potroše više od dva milijuna KM, kolika je i vrijednost uvezenog jastoga, rakova, škampa i kozica.
Za godinu dana pojede se i dagnji, sipe, hobotnica, lignji koje građane BiH koštaju oko pet milijuna KM, a tu je i 200 kilograma kavijara i njegove zamjene, prenosi srpskainfo.com. U bh. trgovačkim centrima, ali i ekskluzivnim trgovinama pića, ljubitelji alkoholnih pića mogu pronaći konjak ili viski koji spadaju u red najboljih, ali i najskupljih na svijetu.
Naime, u bogatoj i raznovrsnoj ponudi jednog trgovačkog centra u Sarajevu nalazi se i boca konjaka “Luois XIII” koja košta nevjerojatnih 4999 KM, prenio je portal Coolstyle.ba. Police ovog trgovačkog centra krasio je i skupocjeni viski “Jim Beam”, čija je cijena 1700 konvertibilnih maraka.
Socijalni jaz 
I dok za veliki broj bh. stanovnika i kupnja voća ili povrća na komad predstavlja luksuz, u BiH je i jedan broj onih čijem bi luksuzu pozavidjeli i stanovnici puno bogatijeg zapada. – Žalosno je da u BiH, gdje svaki šesti stanovnik zaspi gladan, jedan sloj potroši desetke milijuna KM na namirnice koje su i u razvijenijim europskim državama pravi luksuz. Ipak, tu se malo što može popraviti.
Oni koji su bogati bit će to i u budućnosti, dok siromašni tonu sve dublje, mukotrpno radeći kako bi osigurali samo ono najosnovnije za preživljavanje – kažu u Udruzi potrošača. Prema istraživanjima, BiH je u samom vrhu Europe i regije i po pitanju ekonomske nejednakosti stanovništva.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare