Published On: Sub, pro 17th, 2016

IMA PUNO TEGA, AL' TI NE SMIN REĆ Novalić kod mostarskog SDA: Vrijeme je za Mostar


Realizacija ekonomskih projekata, čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta, glavna je tema razgovora, koje su u petak u sjedištu Gradskog odbora SDA Mostar vodila izaslanstva ministara iz te stranke u Vladi Federacije BiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, te mostarske SDA, na čelu sa predsjednikom Salemom Marićem.
Kako je uoči sastanka novinarima kazao federalni premijer Novalić, radi se o realizaciji projekata vezanih za Mostar i Stolac. Kazao je da je o detaljima rano govoriti konkretno u medijima, a u planu su dva projekta.
“Vrijeme je da pođemo raditi i u Mostaru”, kratko je prokomentarisao premijer Novalić.
“Mi odavno radimo na implementaciji većeg broja projekata u Gradu Mostaru, s kojima nismo izlazili u javnost i ne želimo još ni izlaziti, jer želimo da ovo što dogovaramo ugleda svjetlo dana i da to bude u potpunosti implementirano. Ja se nadam da ćemo te projekte implementirati u narednim godinama, bez obzira na događanja u gradu Mostaru i politička zbivanja”, izjavio je predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić.
“I inače imamo namjeru više krenuti po Federaciji BiH i gradskim odborima i pojasniti što je to što mi radimo u reformama, kao njihova vlada, a da s druge strane njih pitamo šta je to što oni misle da bi mi trebali raditi u reformama”, dodao je premijer Novalić.
Premijer je još kazao da je pitanje ekonomije “glavno i najvažnije”. Istaknuo je da su u središtu pozornosti stavljena pitanja gospodarskog i ekonomskog rasta, te svih aktivnosti, svih zakona i postižu se rezultati.
“Sa 1. prosinca, imamo broj novozaposlenih 27.700. Manji je broj nezaposlenih za 18.000. Prvi put od rata do danas”, rekao je Novalić.
Rekao je da je ipak nepovoljan broj novih umirovljenika, kojih je 22.700, a trebalo ih je po statistici biti oko 6.000 do 7.000. “Znači prepali su se novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju i iskoristili su onaj Zakon o privremenom povoljnijem umirovljenju i praktično smo primili i taj teret, pored deficita”, istakao je predsjednik Vlade FBiH.
Ipak, smatra Novalić, 3,2 posto je rast BDP-a u Federaciji BiH. Za prvih 11 mjeseci ove godine, podsjetio je, 411 milijuna KM naplaćeno je više poreza, što se na mirovinski fond odrazilo kao novih 78,6 milijun KM i 65,5 milijuna KM na zdravstvo.
(Izvor: Agencije)