Published On: Sat, Jun 17th, 2017

IMA NADE ZA TEŠKO OBOLJELE UKC Republika Srpska ponudio da primi 300 onkoloških pacijentica iz Federacije, osiguran im i smještaj

Svi pacijenti koji su upućeni na UKC Sarajevo, a kojima su uskraćene te usluge, mogu se javiti u UKC Banja Luka na tel. 051 342 800 ili Fondu zdravstvenog osiguranja RS 051 249 174

Udruženje građanki oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” u saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banjaluke, ponudili su danas svim onkološkim pacijenticama kojima je početkom ove sedmice uskraćena usluga radijacije u UKC Sarajevo, da tretmane radijacije i kemoterapije obave u UKC Republika Srpska u Banjaluci.

 

“UKC Banja Luka se složio s prijedlogom da se pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma i koje ne mogu čekati da se aparati poprave u Sarajevu. U UKC Banja Luka su nam rekli da mogu primiti sve pacijentice, odnosno oko 300 njih iz Federacije BiH”; saopćila je Azra Ikalović predsjednica udruženja “Iskra”.

Ona je objasnila da smještaj u UKC Banja Luka “može biti osiguran za sve pacijentice iz FBiH koje su usporedno na kemoterapiji i zračenju, dok pacijentice koje trebaju tretman samo zračenja mogu biti smješteni u Domu penzionera u Banja Luci”.

“Ovaj dogovor je ostvaren u saradnji sa nevladinim sektorom, UKC Banja Luka, Centrom za zračenje u Banja Luci, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i direktorom Doma penzionera u Banja Luci.

Svi pacijenti koji su upućeni na UKC Sarajevo, a kojima su uskraćene te usluge, mogu se javiti u UKC Banja Luka na tel. 051 342 800 ili Fondu zdravstvenog osiguranja RS 051 249 174.

Ovaj dopis upućuje se medijima, ministrima zdravstva u Federaciji BiH i fondovima zdravstvenog osiguranja u FBiH, stoji u saopćenju Udruženja za razvoj društva “KAP”.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)