Published On: Ned, ožu 13th, 2022

IMA LI KRAJA INFLACIJI? Nikad skuplja potrošačka košara u BiH, građani u šoku zbog cijena

Bosna i Hercegovina siromašna je zemlja visokih cijena. Prosječna plača duplo je manja od potrošačke košare, koja nikada nije bila skuplja. Građani svakim novim danom u sve većem šoku od iznosa na računima. Ima li kraja inflaciji i što rade nadležni?

3,300 maraka mjesečno potrebno je obitelji iz Mostara za mjesečne troškove života. Podaci su ovo s web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka o troškovima života, prema kojoj Mostarci imaju najveće troškove u BiH. Za obitelji u Sarajevu i Banja Luci, prema istim podacima, potrebno je nešto manje novca, prenosi N1.

Tako za obitelj u Sarajevu treba oko 3130 maraka mjesečno, a za obitelj iz Banja Luke 200 maraka manje. Troškovi za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 maraka, a onome tko živi sam u Banjoj Luci potrebno je oko 883 marke. U ove iznose nisu uračunati troškovi najma.

Prema podacima Agencije za statistiku prosječna plaća u 12 mjesecu prošle godine bila je 1042 marke. A potrošačka korpa u siječnju za preko 50% viša. To znači da četveročlana obitelj ni s dvije prosječne plaće nema dovoljno sredstava za život.

“Nažalost najveći broj radnika, nekih 65 do 70% radnika u BiH, točnije u FBiH, prima platu do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao plaću i ono što su im minimalni troškovi života je negativniji od ovog što pokaže odnos potrošačke košare i prosječne plaće“, kaže Lejla Čaušević iz SSSBiH.

Da bi probali izdržati, Sarajlije kažu, svaki dan su u potrazi za najnižim cijenama.

 

guest
nije obvezno
9 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac

Gradjanska kosara..???? Samo nacionalne kosarice…..😜

Šaćir soros

Biće motke prije Izbornog nanjusio Covke…ma kakav oktobar…neće biti izbora..

Krešimir ...

Ooo potu,re Hercegovačko….ti imaš šta jesti ,a šta je sa tvojom braćom u bosni …nema se ni za zeljanice….potu,rad gubava osune,ćena !!

Hvo..zauvjek.

Sad će isil stokatrokutistana da gladije haaa,pa izić na ulice da prose po teritoriji gdje im žive gospodari po HZHB,stoku treba samo otpravit tamo odakle su došli, nema posla nit zapošljavanja njih kod nas tamo im plaće 800 na hrvatskim područijma HZHB više od 2000 km..hahaaaa stoka ostaje rob Hrvatima,od pamtivjeka bilo i bude u budućnosti..

Anonimac

Ša reče na ovo gospodin Stoiljadaradnihmjesta!? Jedite hurme, lahkše se diše.

Zrinko

O čemu vi pišite? O nepostojećoj državi. Dobro da išta tu i ima jesti.

Hvo..zauvjek.

To je velika UVREDA,to je tkz.držalo od motike,ovo mi više sliči na bajku o djeci iz osnovne škole do 4. razreda ono ČARDAK NIT NA NEBU,NIT NA ZEMLJI to va je sprdistan hahaaaahaaaaaaaaaaa….

Krešimir ...

🤣🤣👍👍

Izmetbegović

Otkad ja govorim da je pojas Gaze stvaran.. Jedino još fali kapija, al vari se, stiže brzo.. 😁