Published On: Pon, ožu 14th, 2022

IMA LI KRAJA INFLACIJI? Nikad skuplja potrošačka košara u BiH, građani u šoku zbog cijena

3,300 maraka mjesečno potrebno je obitelji iz Mostara za mjesečne troškove života. Podaci su ovo s web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka o troškovima života, prema kojoj Mostarci imaju najveće troškove u BiH. Za obitelji u Sarajevu i Banja Luci, prema istim podacima, potrebno je nešto manje novca, prenosi N1.

Tako za obitelj u Sarajevu treba oko 3130 maraka mjesečno, a za porodicu iz Banja Luke 200 maraka manje. Troškovi za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 maraka, a onome tko živi sam u Banjoj Luci potrebno je oko 883 marke. U ove iznose nisu uračunati troškovi kirije.

Prema podacima Agencije za statistiku prosječna plata u 12 mjesecu prošle godine bila je 1042 marke. A potrošačka korpa u siječnju za preko 50% viša. To znači da četveročlana obitelj ni s dvije prosječne plaće nema dovoljno sredstava za život.

“Nažalost najveći broj radnika, nekih 65 do 70% radnika u BiH, točnije u FBiH, prima platu do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao plaću i ono što su im minimalni troškovi života je negativniji od ovog što pokaže odnos potrošačke košare i prosječne plaće“, kaže Lejla Čaušević iz SSSBiH.

Da bi probali izdržati, Sarajlije kažu, svaki dan su u potrazi za najnižim cijenama.

Dnevnik.ba

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Ma da bome njive zarasle …bosna zarasla a kriva je Centralna banka Države Bosne jer korpa hape nije poskupila vec je inflatorna…tako je to po sveucilisnim iz zap.mostara a ne univerzitetskim diplomama iz grada mostara..ako se tako propagandni hlupeta onda uvodnim TERMIN za vaše sveučilište Deflacija hape u korpi prosjecne potrosnje

Snalažljivi
Snalažljivi
2 mjeseci prije

Zbog toga ja ne koristim košaru u Lidlu. Ja natovarim puna kolica.