IMA I TOGA Turkmenistan zabranio koronavirus

Turkmenistanske vlasti još nisu priznale da u zemlji ima koronavirusa. A kako bi u to bile sigurne, zabranile su da se o njemu piše i govori.

Radio Slobodna Europa javlja da ljudima koji na ulici razgovaraju o koronavirusu brzo prilaze policajci u civilu i ušutkavaju ih.

Riječ “koronavirus” nestala je iz državnih brošura u kojima se donedavno upozoravalo stanovnike kako da se od njega zaštite i spriječe širenje. Sada se ondje spominju “oboljenje” i “akutna respiratorna bolest”.

Srednjoazijskom zemljom čvrstom rukom vlada predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov.

“Turkmenistanske vlasti opravdale su svoju reputaciju tako što odlučile izbrisati sve informacije o koronavirusu”, rekla je Jeanne Cavelier, šefica deska za istočnu Europu i srednju Aziju Reportera bez granica (RSF).

Turkmenistanu susjedne zemlje, Kazahstan, Uzbekistan i Afganistan, zabilježile su već desetke slučajeva zaraze, što budi sumnju da vlasti govore istinu kada tvrde da ga u toj zemlji još nema.

“Uskraćivanje informacija ugrožava stanovnike i jača Berdimuhamedovljev autoritaran režim. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reagira na to”, kazala je Cavelier.