Published On: Čet, sij. 18th, 2018

ILIJA CVITANOVIĆ NA UDARU SARAJEVA: Ne napada Čovića koliko bi oni htjeli

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je kritikujući vlast u svojim medijskim istupima često napominjao da je ona dezorijentirana, zanemarujući pritom kritike za dezorijentiranost stranke na čijem je on čelu.

Opravdano ili ne, kritike na račun HDZ-a 1990 su intenzivirane nakon što je njihova zastupnica Diana Zelenika, promijenivši prvobitno mišljenje, podržala izmjene Zakona o akcizama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

S druge strane, predsjednik Ilija Cvitanović od tada više ne upućuje kritike na račun “dezorijentirane vlasti”, niti se više žali na “majoriziranost” HDZ-a 1990 u Hrvatskom narodnom saboru, koji je istovjetan HDZ-u BiH, odnosno Draganu Čoviću.

Za svoje tvrdnje Čavić pronalazi jako uvažene i upućene sugovornike.

Kako to već radi medijsko Sarajevo, kad se napada Hrvata nađu se lokalni trubaduri većinskog nacionalizma:

 

Iako radi na Sveučilištu u Mostaru, premda iskreno ne znamo zašto, niti koje točno znanje prenosi, Klix ga naziva Univerzitetskim profesorom: Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić objasnio je za Klix.ba da takvim ponašanjima, naročito nakon promjene stajališta vezanog za povećanje cijena goriva, HDZ 1990 ne može priskrbiti nikakve benefite u svoju korist.”Naprotiv, oni na taj način mogu uništiti samo i ono malo kredita koje imaju, jer se na taj način definitivno ne legitimiraju kao alternativa HDZ-u BiH, nego se sve više legitimiraju kao vojnik u stroju na čijem je čelu gospodin Dragan Čović”, kategoričan je Kukić.

Napomenuo je da se HDZ 1990 na taj način ne može nametnuti kao alternativa, budući da ponavlja istu grešku koju je napravio Savez za promjene u Republici Srpskoj za vrijeme referenduma, kada se priključio ideji o referendumu da ne bi ispao nacionalni neprijatelj.

“HDZ 1990 se, iako kod usvajanja akciza za to nije imao nikakvog razloga, priključio dominantnoj opciji kako ne bi bio optužen za nacionalnu izdaju, iako to nije bila problematična situacija. Ako su to učinili u toj potpuno benignoj situaciji, onda se može pretpostaviti kako će se ponašati u mnogo kompleksnijim situacijama”, rekao je profesor Kukić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, HDZ 1990 je imao šansu da se nametne kao alternativa i osvoji puno veći postotak glasova nego što je osvojio 2014. godine.

“Pameću koju su promijenili, mislim da pokazuju samo da su inačica HDZ-a BiH. Razlika između njih je kao između dva dijela iste septičke jame”, zaključio je profesor Slavo Kukić.

Nemaju snage

Novinar iz Ljubuškog Mladen Bošnjak, inače bivši “simpatizer” HOS-a i još uvijek simpatizer Blaža Kraljevića iz vremena dok su se u Dreteljima o kojima se ne priča,  silovale stanovite Olge i dok su ljudi pasli travu pred cijevima i pred Općinom i  koji pojma nema gdje mu  je trenutno jaran  Miroslav Hrstić,  smatra da HDZ 1990 nije toliko dezorijentiran, ali da nemaju snage napraviti posljednji korak, za šta Dragan Čović i HDZBiH imaju snagu.

“HDZ 1990 uvijek zakaže na posljednjoj stepenici. Oni nemaju snage objaviti zašto je smijenjen bivši predsjednik stranke Martin Raguž pa to skrivaju iza navodne bolesti. To bi razorilo njihovu stranku. Oni uvijek imaju jednu malu falinku”, istakao je Bošnjak za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Čović će sada, u izbornoj godini, smiriti sve njihove ambicije i eutanazirati neke bune.

“Poslije Martina Raguža, realno, nema nekog velikog igrača u toj stranci. Njih je pojačao odlazak Bože Ljubića. Ja to osjetim ovdje na terenu, u Ljubuškom. Oni su tu od tada postali vrlo ozbiljna stranka”, prisjetio se Bošnjak.

Kada je riječ o odnosima unutar HNS-a, Bošnjak napominje da se HDZ 1990 malo uspaničio dolaskom HSP-a, budući da je na čelu jak politički igrač Stanko Primorac Ćane.

“Tu se HDZ 1990 osjetio malo ugroženim, jer im se pozicija unutar HNS-a malo zaljuljala. Drugo mjesto unutar HNS-a je prigrlio predsjednik HSP-a Stanko Primorac Ćane”, kategoričan je Bošnjak.

On napominje da je odnos unutar HNS-a stihijski, a da su to borbe za pozicije na izbornim listama, gdje se uopće ne gleda dobrobit građana.

“Ja mislim da je Cvitanović dobio obećanje da neće biti zapušten na izbornim listama, da neće biti maknut ustranu, a da je Primorac zadovoljen samim tim što HSP ima manje pretendenata za uhljebljenje od HDZ-a 1990. Na kraju se sve vrti oko toga”, zaključio je novinar Mladen Bošnjak.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer