Published On: Wed, Oct 28th, 2015

IGRE SKRIVAČA: Masovnu grobnicu u koju je ABIH utrpala građane Bugojna opet traže na Rostovu

Na lokalitetu Rostova, na području općine Bugojno, jučer je počela još jedna ekshumacija. Na ovom lokalitetu traga se za žrtvama iz proteklog rata, stanovnicima Bugojna hrvatske nacionalnosti. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je traganje za skupinom od dvadeset žrtava hrvatske nacionalnosti provođeno posljednji put u srpnju ove godine, također na lokalitetu Rostova, ali posmrtni ostaci nisu pronađeni. 

Novi pokušaj

Po njenim riječima, lokalitet na kojem se jučer provodilo strojno pretraživanje nije ista lokacija na kojoj se kopalo u srpnju ove godine, ali se nalazi u blizini ovog lokaliteta. Ekshumacijom, po nalogu Suda BiH, rukovodi Tužiteljstvo BiH. Inače, sredinom srpnja provedena je zadnja bezuspješna potraga za ubijenim bugojanskim Hrvatima. Dvodnevnom ekshumacijom na Rostovu rukovodilo je Tužiteljstvo BiH, a na temelju iskaza svjedoka koji je tvrdio kako se tijela 19 bugojanskih Hrvata nalazi upravo na ovom području.

Lažne dojave

To je bila još jedna od nizu lažnih dojava tzv. svjedoka koji su nazočili navodnom ukopu tijela. U zadnjih 15 godina, podsjeća Večerenji list, bilo je oko 30 ekshumacija koje nisu rezultirale pronalaskom tijela nestalih.

Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH tada je apelirao da se prekine s takvom praksom i da se osobe koje daju lažne informacije procesuiraju kao opomena svima da ne smiju obmanjivati javnost i time nanositi bol članovima obitelji nestalih. Istaknuo je kako je postojala velika nada da će na Rostovu, nakon 22 godine, konačno biti pronađeni posmrtnih ostaci 19 nestalih osoba.

– Sada se kod članova obitelji javlja ogromno razočarenje i bijes i očekuju da se taj zaštićeni svjedok detaljno ispita i procesuira radi davanja lažnih informacija. Tužiteljstvo BiH zna njegov identitet i treba provesti istragu – kazao je tada Jurišić, te je pozvao građane koji imaju točne podatke o masovnim grobnicama da o tome obavijeste nadležne institucije. Pojedini političari su tada predlagali kako treba uvesti kaznene sankcije za sve one koji već godinama lažno prijavljuju lokacije masovnih grobnica u BiH. Ipak, od toga još ništa bilo. Obitelji su poručile kako je nade sve manje da će ikada biti pronađeni posmrtni ostatci pobijenih bugojanskih Hrvata nad kojima je Armija BiH počinila zločin tijekom 1993. i 1994. godine./VLM/HMS/