Published On: Sri, svi. 29th, 2019

Igor Radojičić uz srčane zagrljaje dočekao premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu

Prije svega, Igor Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti delegaciju Kantona Sarajevo u Banjoj Luci, što je zapravo uzvratna posjeta, jer je nedavno delegaciju Banje Luke u glavnom gradu BiH ugostio kantonalni premijer Edin Forto.

“Moram kazati da je naša posjeta sjedištu Vlade KS imala, na neki način, historijski karakter u kontaktu ove vrste. Drago mi je da to nije bio izoliran slučaj i da nastavljamo kontinuitet naših odnosa. Mi smo u Sarajevu pokrenuli mnoštvo tema kao što je pitanje saradnje u kulturi, posebno u vezi s kandidaturom Banje Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a naši mlađi partneri u toj kandidaturi su Bihać i Jajce. Potom očekujemo realizaciju saradnje u poljima privrede i turizma, komunalnih pitanja i infrastrukture”, kazao je Radojičić.

Edin Forto, premijer Vlade KS, također nije krio sreću zato što je pozvan na današnji sastanak u Banju Luku. On je istakao i to da bi saradnja bila još bolja kada bi se predstavnici ove dvije zajednice češće viđali.

“Konkretan povod naše današnje posjete vezan je za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prijestolnicu 2024. godine i mi bismo iskreno željeli da Banja Luka pobijedi na tom takmičenju. Mi smo spremni da na svaki mogući način pružimo finansijsku, infrastrukturnu i svaku drugu podršku. Osim toga, sarađujemo i na nekim drugim projektima”, kazao je premijer Vlade KS Edin Forto.