Igor Radojičić: Ugašena prva dva klastera u Banjaluci, trećem istekao rok

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio niti jedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona.

Radojičić je pojasnio da se istek roka odnosi na 14 dana, koji je period inkubacije, u tijeku kojeg se može pokazati da li se lice zarazilo u kontaktu sa prenositeljem virusa.

Za sva tri prva osnovna klastera ti rokovi su istekli, te za prva dva možemo reći da su se ugasili i da od njih više nije bilo oboljelih, dok treći klaster ima posrednike posrednika, rekao je Radojičić za ATV.

On je izrazio zadovoljstvo što je postignut cilj da ne dođe do eksplozivnog rasta, odnosno da se svi identificirani kontakti osoba iz trećeg klastera pokušaju kontrolirati, staviti u kućnu izolaciju i poduzeti potrebne mjere.

Radojičić je upozorio na dolazak novih osoba iz inozemstva, zbog čega su napravljeni nove karantene, koje bi mogle biti novi unositelji virusa.

Sada imamo miješanje nekoliko klastera, u kojima se miješaju osobe iz Banjaluke sa osobama iz drugih općina, rekao je Radojičić.

On je istakao značaj što u Banjaluci za mjesec dana nije bio niti jedan smrtni slučaj, te ocijenio da je to rezultat oštrih mjera poduzetih u ovom gradu.

Ima određen broj osoba sa težom kliničkom slikom. Nažalost, žena iz Ribnika je umrla, ali da sa 135 oboljelih u Banjaluci možemo biti zadovoljni u odnosu na sveukupnu situaciju, rekao je Radojičić.

On je ukazao na značaj discipline i poštivanja mjera uz koje je jedino moguća kontrola cjelokupne situacije, te velike napore zdravstvenih radnika i mjere različitih nivoa vlasti.

Građani u najvećem broju slučajeva poštuju donesene mjere, osim što vole da šetaju i da se druže. To je segment koji nas najviše zabrinjava, da sa lijepim vremenom ne dođe do povećanog broja zaraženih, rekao je Radojičić.