IGOR CRNADAK: ISIL-ova snimka je jasna prijetnja BiH

5Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je u izjavi za Anadolu Agency danas u Budvi da sve države regiona moraju uspostaviti dobru komunikaciju kako bi se zajednički borile protiv terorizma.

Crnadak, koji sudjeluje na To be secure (2BS) forumu u Budvi, na kome se diskutira o najznačajnim sigurnosnim pitanjima, komentirajući najnoviji snimak terorističke organizacije ISIL putem kojeg je izrečena prijetnja balkanskim državama, poručio je da institucije moraju pojačati pažnju.

„Očigledno da mi ovdje imamo neprijatelja koji nam je zajednički, a to je terorizam. Imali smo, nažalost, priliku da vidimo i mi u Bosni i Hercegovini kako to izgleda. Trebamo imati izuzetno dobru komunikaciju između država, izuzetno dobru komunikaciju između agencija i institucija koje konkretno rade na tim poslovima, i zbog toga mislim da su ovakvi skupovi, poput To Be Secure (2BS) foruma korisni da se razmijene mišljenja, da se razmijene pogledi na to kako da se učinkovitije  zajednički borimo protiv terorizma”, rekao je Crnadak.

ISIL je objavio propagandni snimak kojim prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu. Za ministra vanjskih poslova BiH, to je jasna prijetnja.

“I strašna potvrda da u BiH imamo taj problem. Mi imamo zakon koji sankcionira strane borce, međutim očigledno da to nije dovoljno i da se ta borba treba nastaviti, i očigledno je da mi u BiH imamo ozbiljan problem sa tim. Ili se pojavi zastava ili ratni poklič poput ovog snimka koji se danas pojavio. Ovo samo govori da institucije moraju da pojačaju pažnju, moraju pojačati  koordinaciju. Mislim da smo vidjeli jednu dobru reakciju nakon terorističkog napada u Zvorniku, gdje su zajednički djelovali i SIPA i MUP RS-a. Ja očekujem na svim razinama da se agencije koje se bave borbom protiv terorizma bolje koordiniraju u narednom razdoblju, da bi se protiv ove sve očiglednije opasnosti uspješno borili”, kazao je Crnadak.