Published On: Čet, lis. 12th, 2017

Igokein Amerikanac: Zbog lijepih Banjalučanki moram da hodam zatvorenih očiju

Zajedno s Wadeom, Šakilom O’Nilom i ostalim momcima, najzvučnije ime koje je ikada stiglo u ABA ligu, Dorel Wright osvojio je NBA ligu.

U intervjuu za “Glas Srpske” pričao je o odnosu sa košarkaškim superzvijezdama, vremenu provedenom s njima, onom što je zatekao u Laktašima i što ga tek čeka. Otkad je ušao u ligu, uvijek je imao izvrsnu vezu s Wadem, koji se ljeti preselio u Cleveland.

“Raduje se kada mi ide dobro. Od prvog dana u NBA ligi uzeo me pod svoje i za njega imam samo najljepše riječi”, rekao je Wright, s kojim je Igokea srušila Budućnost i Cedevitu.

Počeo je izvrsno, protiv dva od tri glavna favorita za ABA prsten je postigao 22 boda. Pored vrhunske kvalitete, oni su odgovorni za dobre igre u klubu, gdje se njima jako tretiraju.

“Toliko su dobri prema meni, mnogo se trude i zbog toga imaju moje veliko poštovanje. Dali su mi vrijeme srediti neke obiteljske stvari u Americi, jer sam glava kuće i morao sam ostaviti ženu i djecu a da se ne brinem. Sve su mi olakšali i omogućili da mi fokus bude samo na košarci. Nemam ništa loše reći ni o kome u klubu, pokušavam se odužim angažmanom na terenu, vrijednim radom na treningu iu teretani “, kazao je Amerikanac.

On je sretan u Laktasi, to je očito na prvi pogled. Osmijeh s lica gotovo nikad ne skida, ostvario je odličnu konekciju sa suigračima i naravno da nije propustio da ode na roštilj kod dobro poznate Milke, koja je najvatreniji navijač Igokee.

“Išao sam u Banjaluku sa Dezijem, kupovali smo neke sportske stvari potrebne za trening. Djevojke su toliko lijepe, a oženjen sam, pa sam šetao zatvorenih očiju”, našalio se Wright.

NBA je najbolja organizacija na svijetu, putuje se avionom, igrači ne prolaze proceduralne stvari na aerodromima, odsjedaju u najboljim hotelima, a o uvjetima za trening da ne govorimo. To ne može ponuditi niti jedan europski klub, ali Wright se ne ponaša kao pokvarena zvijezda.

“Prilagođavam se svemu i ništa mi nije teško. Odrastao sam u južnom dijelu Los Angelesa, jednom od lošijih mjesta za život. Išao sam pješke u školu koja je udaljena kilometrima, normalan sam čovjek, a to što sam 11 godina igrao NBA smatram blagoslovom. znam tko sam i odakle sam, na putu do škole prolazio sam pored bandi, uličnih tipova koji žele frku, tako da nekoliko sati putovanja autobusom zbog košarkaške utakmice ne shvaćam kao nešto teško, sve su to laka prilagodbe “, rekao je Wright.

Nije imao lako djetinjstvo, ali njegov urođeni prvak gen, s dobrim roditeljskim obrazovanjem, omogućio mu je bolji život.

“Droga, nasilje na ulicama, ubojstva i uhićenja stvari su koje sam svakodnevno viđao. Roditelji su me zbog toga forsirali kako bih uspio u sportu i osigurao bolji život. Laktaši i Banjaluka su odlična mjesta, siguran sam i imam priliku upoznati novu kulturu. Stalno pozivam Marku Ljubičića da izađe van, druži se i vidi nešto “, rekao je veliki košarkaš.

Radio je s vrhunskim trenerima, Pet Riley je ipak nedodirljiv, uz sve poštovanje prema Ericu Spolstri, Terryju štošta i Marku Jacksonu.

“Kod generala je sve u vezi s mentalnom čvrstinom. Studirao je psihologiju, nevjerovatno je kako testira mentalni sklop igrača. Ide u ekstrem, dovodi te do ruba i najbolji je mozak s kojim sam radio. Motivacijski aspekt je sjajan, nema konkurenciju, zato smo uvijek bili spremniji od rivala u teškim trenucima meča kada se odlučuje pobjednik. Može napravi igrača boljim, zato smo uzeli prsten. kod njega nije stvar u taktici, akcijama, specijalima, kao recimo kod Stotsa, sve je u vezi s psihom “, rekao Wright je.

Nije mogao da se odluči koga je najteže čuvati između Kobija Brajanta, Karmela Entonija i Kevina Durenta, ali pomoću O’Nila kao najboljeg s kojim je igrao.

“Moram izabrati ‘starca’, član je Kuće slavnih. Moram to kažem da bih bio siguran, jer ću imati problem s njim. Proveli smo sjajno vrijeme zajedno, Šek je nevjerovatan čovjek, s ludačkom energijom. Najzabavniji lik kojeg sam upoznao, stalno smišlja neke podvale. Nikad nisam bio žrtva njegovih trikova, jer su mu meta bili neposlušni rukiji i treneri. Nije radio neke spektakularno lude stvari, ali je znao da napuni nečiji automobil kokicama. Kada je ljut, najbolje je skloniti mu se s puta, onda je to doista strašno. Radije bih sretan Shek “, doda Dorel.

NBA je danas drugačija nego u 1990-ima ili početkom ovog stoljeća. “Ručna provjera” intenzitet je slabiji i teže je igrati obranu jer su napadači zaštićeni.

“Ne smiješ dirati igrača, Michael Jordan je morao otrpjeti mnogo više kontakta. Igra se promijenila, bekove poput Stefa Karija i Kajrija Irvinga je skoro nemoguće čuvati. Nemam ništa protiv toga, samo je potrebno prilagoditi se. NBA nije čvrst kao nekada, pametni ljudi vode ligu. Daju navijačima što žele vidjeti, zakucavanja, trojke iz daleka, posterizovanja, atrakcije, pa i ja želim pokazati svima što mogu “, izjavio je Wright.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer