Published On: Čet, sij 17th, 2013

Idući tjedan će glasati o nepovjerenju Vladi FBiH

Lideri četvorke Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Božo Ljubić sastali su se, kako doznajemo, sinoć u Sarajevu gdje su razgovarali o daljnjim koracima u vezi rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH i funkcioniranja.


Zaključak je da se svi procesi nastavljaju, ide se ka rekonstrukciji kako bi dva HDZ-a dobila mjesta u Vladi Federacije BiH koja im pripadaju. Jučer tijekom dana lideri SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. su imali i druge sastanke kako bi sa svojim članstvom, ali i između sebe, dogovorili konkretne detalje, ali i, kako doznajemo, preciznu dinamiku oko realizacije dogovora – po danima. Naime, o zahtjevu o nepovjerenju koji je poslan iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vlada Federacije bi se trebala očitovati već danas ili sutra, odnosno do kraja tjedna. Sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH bit će sazvane idući tjedan na kojima će se glasati o nepovjerenju sadašnjoj Vladi FBiH. Dogovoreni su i potezi, ako u Zastupničkom, odnosno u Domu naroda dođe do određenih blokada. Četvorka je i sinoć izrazila očekivanja kako bi cijeli proces mogao biti završen do kraja mjeseca. Usporedo s ovim događanjima, odnosno dok se pripremao sastanak četvorke podnesen je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH od 35 izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, upućen predsjedatelju Doma naroda Radoji Vidoviću. Razlozi za izglasavanje nepovjerenja koji su navedeni u prijedlogu izaslanika su: sadašnji sastav Vlade FBiH nije sukladan parlamentarnoj većini u Domu naroda formiranoj u lipnju 2012., što je u suprotnosti s općim načelima parlamentarne demokracije; sastav Vlade FBiH u posljednjih 6 mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na općim izborima u BiH održanim 2010., te Vlada FBiH u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana FBiH; Vlada FBiH ne nazoči sjednicama Parlamenta FBiH, čime se devalvira važna ustavna uloga Parlamenta FBiH kao zakonodavne vlasti u FBiH.
Smjene ministara
Dalji razlozi su: ministri, kao članovi Vlade FBiH (njih 8) su opstruirali rad Vlade FBiH na važnim pitanjima od općeg interesa građana FBiH, nenazočnošću sjednicama Vlade FBiH. To se odnosi na postupak razmatranja prijedloga proračuna FBiH za 2013.; premijer je suočen s pojavama opstrukcije osam ministara u Vladi FBiH i dostavio je predsjedniku FBiH prijedlog za smjenu 8 ministara u Vladi FBiH; predsjednik FBiH je prije 6 mjeseci svojom odlukom prihvatio ostavku jednog ministra u Vladi FBiH, što je prouzročilo neustavan sastav Vlade glede broja članova Vlade i nacionalne strukture, navodi se u dokumentu poslanom Vidoviću.