Published On: Uto, lis 21st, 2014

Idućeg vikenda u Sarajevu međunarodna konferencija Paneuropske unije o europskom integracijama BiH

Međunarodna konferencija Paneuropske unije Bosne i Hercegovine „Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlantskim integracijama“ bit će održana u Sarajevu od 24. do 26. 10. 2014. uz podršku Fondacija Konrad Adenauer, Hanns Seidel Fondacije i Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Na konferenciji će sudjelovati veliki broj predstavnika Paneuropskih organizacija iz cijele Europe, predvođeni međunarodnim predsjednikom Alainom Terrenoireom. Svoj dolazak su najavili i zastupnici Europskog parlamenta: Tonino Picula, Tanja Fajon, Dubravka Šuica i Eduard Kukan.

„Bez imalo dvojbe je sazrjelo vrijeme za drugačiji, novi pristup naše zemlje prije svega prema europskim integracijama, ali i prema onim atlantskim. I ovom konferencijom, koja se održava netom nakon općih izbora kada će situacijama biti dosta jasnija, želimo kazati onima koji će kreirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine u iduće četiri godine da moraju biti odgovorniji i prema državi i društvu. Sam dolazak predstavnika europskih institucija znak je takvih opredjeljenja i poruka novima vlastima da moraju biti više proeuropske, ne samo na riječima već i u konkretnim potezima.“, kazao je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran.

Konferencija počinje u petak, u 18 sati u Vijećnici, a domaćin će biti sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić. Nastavak konferencije je u subotu, 25.10. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s početkom u 9 sati. Na koncu rada bit će usvojena i deklaracija Paneuropske unije koja će biti poslana na sve važnije institucije u Bosni i Hercegovini, ali će biti dostavljena i institucijama Europske unije.

U nedjelju, 26.10. u 10.30 sati u Sarajevskoj katedrali bit će služena i misa, a predvodit će ju banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.