Published On: Sub, pro 23rd, 2017

Idućeg tjedna temperatura i do 15 stupnjeva, prava zima tek u drugoj polovini siječnja

Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima”, glasi pučka izreka.

AccuWeather opet zakazao

U Hercegovini u prosincu već dugo nije pao obilniji snijeg, a kako trenutačne prognoze pokazuju, i neće. Koliko god tehnika napredovala, produhovljeniji će se radije složiti s onim da samo dragi Bog zna kakvo će biti vrijeme, ali će rado poslušati i dugoročne prognoze. One, pak, dugoročne američkog instituta AccuWeather drugu godinu za redom prognozirale su snijeg u Hercegovini i, kako sada stvari stoje, pogriješile.

Ipak, analize se rade, a jedan od najboljih neovisnih meteorologa na ovim područjima Zoran Zadro govori o zimi koja je kalendarski jučer stigla u BiH, i to točno u 16.28.

– Dolazak kalendarske zime, koja meteorološki već traje, najbolje su mogli osjetiti oni koji su jučer krenuli na posao – govori u uvodu Zadro. I uistinu, čak i na toplom jugu BiH temperatura je jučer ujutro išla i do – 6 stupnjeva. Zoran Zadro u analizi ističe da je ovog prosinca dominiralo temperaturom uobičajeno vrijeme za ovo doba godine ili ponegdje nešto hladnije, no Atlantik bi, prema Zadrinim riječima, mogao sve nadoknaditi ovoj zemlji, i to s kamatama.

– Još danas i sutra bit će relativno hladno vrijeme, međutim, po dnevnim temperaturama će se osjetiti da nam stiže južina. Sutra će doći do kraćega naoblačenja, kada bi u Bosni moglo biti slabih do umjerenih oborina na granici kiše i snijega – govori Zadro.

Najavljuje idući tjedan, kada ulazimo u nestabilnije i osjetno toplije vrijeme povremeno s oborinama. Temperature će dosezati i do 15 stupnjeva. Obilnija kiša očekuje se u Hercegovini te jugozapadnoj i središnjoj Bosni. Južina bi trebala dominirati i oko Nove godine, s tim da bi moglo doći do određenog umjerenog zahladnjenja, ali, čini se, nakratko.

– Po trenutačnim dugoročnim prognozama, kako budemo ulazili dublje u siječanj 2018. godine, sinoptička situacija nad Euroazijom bi se mogla mijenjati u korist jačih zahladnjenja i zimskih prodora, pogotovo od sredine siječnja – govori Zadro.

Dvadesetogodišnje razdoblje

Kaže i kako je to normalno jer rijetko kada je prosinac imao žestok nalet zime. U najvećem postotku ona ove prostore zahvati u siječnju i veljači. Zadro je u obzir uzeo i čimbenike iz bliže i daleke prošlosti.

– Tijekom 1920. i 1940. znalo se dogoditi i pet godina bez snijega uz dominaciju južine oko blagdana – podsjeća Zadro. Ističe da je, prema prognozama, pred nama ipak normalna zima, a ona bi svoju glavninu trebala pokazati nakon polovine siječnja i u veljači. Sve ovo što se događa nije ništa neuobičajeno.

– Južina i sjeverac, hladnoća i toplina bili su sastavni dio svake zime do sada, toga će uvijek biti, nekada u manjem ili većem opsegu – završio je Zadro.•

večernji.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare