Srijeda, 29 svibnja, 2024

Idućeg tjedna temperatura i do 15 stupnjeva, prava zima tek u drugoj polovini siječnja

Must Read

Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima”, glasi pučka izreka.

AccuWeather opet zakazao

U Hercegovini u prosincu već dugo nije pao obilniji snijeg, a kako trenutačne prognoze pokazuju, i neće. Koliko god tehnika napredovala, produhovljeniji će se radije složiti s onim da samo dragi Bog zna kakvo će biti vrijeme, ali će rado poslušati i dugoročne prognoze. One, pak, dugoročne američkog instituta AccuWeather drugu godinu za redom prognozirale su snijeg u Hercegovini i, kako sada stvari stoje, pogriješile.

Ipak, analize se rade, a jedan od najboljih neovisnih meteorologa na ovim područjima Zoran Zadro govori o zimi koja je kalendarski jučer stigla u BiH, i to točno u 16.28.

– Dolazak kalendarske zime, koja meteorološki već traje, najbolje su mogli osjetiti oni koji su jučer krenuli na posao – govori u uvodu Zadro. I uistinu, čak i na toplom jugu BiH temperatura je jučer ujutro išla i do – 6 stupnjeva. Zoran Zadro u analizi ističe da je ovog prosinca dominiralo temperaturom uobičajeno vrijeme za ovo doba godine ili ponegdje nešto hladnije, no Atlantik bi, prema Zadrinim riječima, mogao sve nadoknaditi ovoj zemlji, i to s kamatama.

– Još danas i sutra bit će relativno hladno vrijeme, međutim, po dnevnim temperaturama će se osjetiti da nam stiže južina. Sutra će doći do kraćega naoblačenja, kada bi u Bosni moglo biti slabih do umjerenih oborina na granici kiše i snijega – govori Zadro.

Najavljuje idući tjedan, kada ulazimo u nestabilnije i osjetno toplije vrijeme povremeno s oborinama. Temperature će dosezati i do 15 stupnjeva. Obilnija kiša očekuje se u Hercegovini te jugozapadnoj i središnjoj Bosni. Južina bi trebala dominirati i oko Nove godine, s tim da bi moglo doći do određenog umjerenog zahladnjenja, ali, čini se, nakratko.

– Po trenutačnim dugoročnim prognozama, kako budemo ulazili dublje u siječanj 2018. godine, sinoptička situacija nad Euroazijom bi se mogla mijenjati u korist jačih zahladnjenja i zimskih prodora, pogotovo od sredine siječnja – govori Zadro.

Dvadesetogodišnje razdoblje

Kaže i kako je to normalno jer rijetko kada je prosinac imao žestok nalet zime. U najvećem postotku ona ove prostore zahvati u siječnju i veljači. Zadro je u obzir uzeo i čimbenike iz bliže i daleke prošlosti.

– Tijekom 1920. i 1940. znalo se dogoditi i pet godina bez snijega uz dominaciju južine oko blagdana – podsjeća Zadro. Ističe da je, prema prognozama, pred nama ipak normalna zima, a ona bi svoju glavninu trebala pokazati nakon polovine siječnja i u veljači. Sve ovo što se događa nije ništa neuobičajeno.

– Južina i sjeverac, hladnoća i toplina bili su sastavni dio svake zime do sada, toga će uvijek biti, nekada u manjem ili većem opsegu – završio je Zadro.•

večernji.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -