Published On: Čet, pro 14th, 2017

IDU PRAZNICI: Džihad droga stigla u antifašistički dio BiH?

Sigurnosne agencije u BiH informirane su o sve češćim zaplijenama sintetičke droge “kaptagon” poznatije pod nazivom džihad droga u zemljama regije, pa ne isključuju bojazan da je ova droga već stigla na ulice BiH, prenosi Blic.

Izvor Blica blizak sigurnosnim agencijama u BiH otkriva da je “kaptagon” po svom sastavu sličan ekstaziju, ali da se radi o daleko jačem narkotiku.

“Poznato je da su ovu vrstu droge koristili borci ISIL-a zbog čega je i dobila naziv džihad droga. Za sada ova droga nije zaplijenjena u policijskim akcijama na području BiH, a u tijeku su detaljne provjere je li dospjela na narko tržište”, objasnio je izvor.

Zahvaljujući dojavi američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) prošlog tjedna je u Tetovu u Makedoniji, pronađena do sada najveća laboratorija za proizvodnju sintetičke droge “kaptagon”.

Tijekom akcije policija je zaplijenila više od 300 kilograma ove opasne droge koju su koristili borci ISIL-a.

Iako su ranije informacije govorile da se laboratorije za proizvodnju ove droge nalaze u Češkoj, ovo je prvi put da je jedana velika laboratorija za proizvodnju otkrivena i na Balkanu.

Istražitelji ne isključuju mogućnost da su organizirane kriminalne skupine već rasprodale određenu količinu narkodilerima u zemljama regije, te da se ova droga već prodaje na ulicama Srbije, Hrvatske i BiH.

Droga u Tetovu je otkrivena u laboratoriji koju je vodio Milan Zarubica, takozvani balkanski kralj sintetičke droge.

Utvrđeno je da “kaptagon” nije nova vrsta droge, već se radi o sintetičkoj drogi sličnoj ekstaziju, čija je baza amfetamin, a ujedno spada u skupinu psihostimulatora središnjeg nervnog sustava.

“Kaptagon” je stvoren početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u svrhu liječenja psihijatrijskih bolesti, ali je u međuvremenu ova droga postala popularna kod terorista, o čemu svjedoče podaci da su ovu drogu pronašli kod osumnjičenih za napade u Parizu.

“Ovu drogu nazivaju još i drogom za super – ratnike i upravo zbog svoga učinka da podiže borbenost, hrabrost, pobošljava budnost, a smanjuje umor, postala je sastavni dio terorističkih akcija”, navodi izvor blizak sigurnosnim agencijama.

Dodaje kako uslijed predoziranja “kaptagonom” dolazi do agresivnog i suicidalnog ponašanja, ubrzanog rada srca i povišenog pritiska./HMS/