IDU NA KURDE Parlament Turske odobrio slanje vojske u Irak i Siriju

Zastupnici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske usvojili su na jučerašnjoj sjednici odluku o produženju ovlaštenja Vladi Turske kojom je omogućeno korištenje vojske u operacijama izvan granica te zemlje, u Siriji i Iraku, javlja Anadolija.

U odluci Vlade Turske o produženju ovlasti Vlade navedeno je da Turska pridaje veliku važnost očuvanju cjelovitosti i stabilnosti Iraka i Sirije, te se navodi da prisustvo terorista PKK-a i ISIS-a, kao i etnički separatizmi u tim zemljama predstavljaju izravnu prijetnju regionalnom miru i sigurnosti Turske.

“U tom kontekstu, od ključne važnosti za Tursku je da u skladu s međunarodnim pravom poduzima potrebne i adekvatne mjere protiv terorizma i svih zbivanja koja u Siriji i Iraku predstavljaju rizik za cjelovitost tih država i koja su ujedno i prijetnja nacionalnoj sigurnosti Turske”, navedeno je u vladinoj odluci koju je potpisao turski premijer Binali Yildirim.

S ciljem borbe protiv terorističkih elemenata i drugih prijetnji, turska Vlada je 2. listopada 2014. godine od turskog Parlamenta dobila ingerencije da sukladno procjenama i u skladu s međunarodnim pravom o obvezama angažira turske snage sigurnosti u kriznim područjima Sirije i Iraka koji graniče s Turskom. Naknadno je produžavana ta ingerencija, a Vlada sada traži da se ista prolongira do kraja listopada naredne godine.

Premijer Turske Binali Yildirim referendum o nezavisnosti koji Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka planira provesti sutra, smatra pogrešnom odlukom.

“Odluka o ovom referendumu je pogrešna odluka, avantura. Od početka Turska je na prijateljski način, kao susjedna zemlja, slala upozorenja, ali vidimo da ova upozorenja nisu shvaćana ozbiljno. Nastavljaju insistirati na ovoj grešci. Ishod insistiranja na ovoj pogrešci, kojoj se suprotstavlja čitav svijet, koju ne želi nijedna zemlja iz susjedstva, ne može biti dobar”, poručio je Yildirim.

Izjavio je kako su na toj teritoriji uvijek u slozi živjeli pripadnici različitih etničkih grupa i da nitko nema pravo da zbog vlastitih ambicija narušava mir, prenosi Anadolija.

Međunarodni pritisak na organizatore ovog referenduma sve je veći, te je iz Vijeća sigurnosti UN-a upućeno upozorenje da bi održavanje referenduma moglo biti “potencijalno destabilizirajuće”.

Kako javlja Xinhua, iračka državna televizija Iraqiya u Bagdadu danas je prenijela da su irački Kurdi odlučili odgoditi planirani referendum o nezavisnosti u poluautonomnoj regiji Kurdistan, ali Kurdska regionalna vlada u Erbilu je negirala ove navode./AA/HMS/