I U DOBA KORONE, HERCEGOVCI, TUZLACI I BIHAĆ PLAĆAJU HARAČ SARAJEVU – DŽAKULA: Ne smije se dirati u PDV

Miro Džakuka, direktor Uprave za neizravno oporezivanje kazao je da su neozbiljni i neutemeljeni zahtjevi za odgodu plaćanja PDV-a.

U razgovoru za “Avaz” on je rekao da ti zahtjevni nisu utemeljeni ni u zakonu niti na ekonomskim kretanjima.

– Odrazit će se sve na makroekonomsku stabilnost BiH. Vrlo je jasno, tko ne radi, nije ni obvezan platiti. Ako se bude diralo u PDV, on je 80 posto fiskalnih prihoda svih razina vlasti, i ako se to dirne bez analiza i izračuno što će biti ako se promijeni rok ili se oslobode, neozbiljno je – kaže Džakula.

Kazao je da su u prva tri mjeseca prihodi bili veći za 59 milijuna KM u odnosu na lani, ali sada stiže travanj sa svim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

– Sada ćemo vidjeti što će se događati. Mislim da bi se trebao očekivati pad. Ali, ono što mislim i tvrdim, kao što je u drugim zemljama na zemaljskoj kugli koje su pogođene koronavirusom, ne smije se dirati u PDV. Jer, PDV se plaća isključivo kada se izvrši potrošnja. Dakle, PDV se plaća na porez na promet i izvršene usluge i naknadu. Znači, oni koji ne rade, ne pružaju usluge, nemaju ni obvezu plaćati PDV. A oni koji rade, poput trgovina, trebaju plaćati PDV. A poticaj, odnosno stimulacije, trebaju se ogledati kroz izravne poreze, kroz subvencije države za poreze i doprinose – kaže Džakula./HMS/