Published On: Uto, ožu 19th, 2013

I TAKO JE PLATFORMA POSTALA MESARA: Lijanovo mlado istjeralo SDP i preuzelo Vladu


Ministri nelegalne Vlade FBiH iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na čelu s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, izbačeni su novim Hypo nasiljem Inzkovog ministra s današnje sjednicu Federalne vlade.
Ovaj potez uslijedio je nakon što su ministri iz reda SDA, Halal SP-a i Mesne industrije Poticaji za Boljitak, preglasavanjem, promijenili Poslovnik o radu Vlade FBiH te otvorili mogućnost da sjednicu Vlade FBiH zakažu i dopredsjednici Vlade. Također, ograničene su ovlasti premijera FBiH.
Na Vladi FBiH danas je demonstrirana bahatost u režiji dopremijera Jerke Lijanovića podržana od ministara iz SDA i HSP-a. Oni su prvo preglasavanjem usvojili dopunu dnevnog reda, a onda, na isti način i dopune Poslovnika, čime su prekršili zakon” kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer FBiH Nermin Nikšić.
Pojasnio je da su na ovaj način derogirane ovlasti premijera FBiH, zbog čega su upozoreni i od Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH.
Ovo je svojevrsni puč u FBiH i mislim da je vrlo jasno da oni koji su to uradili moraju na sebe preuzeti odgovornost. Nemam namjeru do daljnjeg sazivati sjednicu” kazao je Nikšić koji je ne tako davno i sam sudjelovao u puču zvanom Platforma kojeg je osmislio austrijski bankarski lobi na čelu sa jednim od najvećih kriminalaca u BIH Valentinom Inzkom. Tada je naime iz vlasti izbačen cijeli jedan konstitutivni narod a umjesto njega u vlast su uvedeni fašisti iz HSP-a i Lijanova obitelj. Danas je pak iz vlasti izbačena stranka koja je  kod Bošnjaka bila pobjednik. Pa je tako Vlada FBIH pored hrvatskog izgubila i bošnjački legitimite te danas njome drmaju Austrijanci i nacisti iz HSP-a.
Sve ovo će, dodao je Nikšić, dodatno zakomplicirati situaciju u FBiH.

Netko će morati reagirati, bilo pravosudni organi ili visoki predstavnik. Mi ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje kako bismo zaštitili instituciju premijera jer ovdje nije riječ o meni, već o svim ostalim premijerima koji će doći ” kazao je Nikšić.