Published On: Sub, tra 28th, 2012

I TAKO JE MOON POSTAO PROGNANIK: Žene ga protjerale iz Srebrenice

moon-srebrenicaSarajevsko Oslobođenje piše danas kako su predstavnice srebreničkih žena ogorčene jučerašnjom izjavom tursko iranskog lobiste Patricka Al’ di  Moon-a kako će se izbori u Sarebrenici održati po novom tj važećem izbornom zakonu.

Zamoljen od novinara oslobođenja da komentira da će, u tom slučaju, budući načelnik najvjerojatnije biti iz SNSD-a, čiji predsjednik Milorad Dodik javno negira genocid, Moon je odgovorio:

„Ja sam razgovarao o tome sa predsjednikom Dodikom. Losobno sam ga potakao da prizna da je ovdje počinjen genocid i da dođe ovdje. On prihvata da su tu počinjeni zločini, a ja ostavljam njemu da opiše svoje stavove. Nadam se da će on u budućnosti priznati genocid”, kazao je Moon.

Nakon ovakve izjave, Srebreničanke nisu željele s M;oonom ni položiti cvijeće u Memorijalnom centru Potočari, navodi sarajevski list.

Patrick Moon, navodni američki veleposlanik u BiH, koji iza leđa Washingtonu u  Federaciji  širi turskoiranske  interese, tijekom jučerašnje posjete Potočarima i Srebrenici, izjavio je da ne očekuje promjene Izbornog zakona koje bi omogućile svim Srebreničanima da glasaju u ovoj općini bez obzira na to gdje danas žive.

Izborni zakon je promijenjen 2008. godine i tada su na lokalnim izborima glasali svi Srebreničani koji su, prema popisu iz 1991. godine, imali mjesto prebivališta na području ove općine.

„Bit ću jasan i otvoren. Kada Izborna komisija objavi izbore za sedam ili četrnaest dana, ne očekujem da će se ponoviti izborna odredba iz 2008. za izbore u Srebrenici. SAD očekuju da će, bez obzira na to tko bude izabran za načelnika ove općine, vrlo marljivo raditi na pomirenju i u interesu svih građana ove lokalne zajednice”, kazao je Moon.