Published On: Ned, pro 9th, 2012

I TAKO JE MARY ZABORAVILA NA HRVATE: U BiH su privilegirane samo određene grupe ljudi, a to su konstitutivni narodi

” Ljudska prava u BiH – refleksija na integracijske procese”, bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca” Krug 99” a uvodničarka je bila šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey
Osnovno pitanje je kako postići da svaki pojedinac ostvari svoja individualna ljudska prava u pravnom sustavu BiH, a koja mu pripadaju Konvencijom o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina.
Hennessey je navela tri simptoma i uzroka krize integracijskih procesa u Bosni i Hercegovini – demokracija, ljudska prava i vladavina zakona, a to je zapravo integracija kao europski smisao vrijednosti.
To znači da BiH, prije svega, treba te tri europske vrijednosti uključiti u pravni sustav.
“Ljudska prava su za ljudska bića, a to je nešto što treba biti utvrđeno Ustavom BiH”, rekla je Hennessey i dodala da implementacija presude “Sejdić – Finci” jasno demonstrira kako su privilegirane samo određene skupine ili skupine ljudi, a to su konstitutivni narodi .
Ona problematizira pitanje kako građane, pojedince, vratimo u pravni sustav, da se čovjeka postavi kao ljudsko biće koje ima svoja prava, što je glavna prepreka integraciji i okretanju ka ljudskim pravima u BiH.
“Dakle, imamo tri glavna problema, a to su demokracija, ljudska prava i vladavina zakona koji moraju integrirati u BiH. I ponovo se vraćamo na vrijednost individue, njihovim individualnim, ljudskim pravima i pravu da dođu do pravde “, rekla je Hennessey.
Kada se govori konkretno o reformi BiH, kazala je, na dva se pitanja mora odgovoriti, a to su: kako riješiti pitanje da građanin, individualac bude poštovan, ali i da mu istovremeno budu ispoštovana i sva druga prava, biti predstavljen i kao predstavnik naroda te pitanje teritorijalne strukture.
Uvodničaka današnje sesije prof. dr.. Lada Sadiković je rekla da BiH mora poštivati načelo vladavine prava i osiguravati zaštitu ljudskih prava, da bi uopće mogla biti članicom te integracije.
“BiH je opet propustila šansu da uvede predmet ‘ljudska prava’ u cijeli sustav države, a to je sustav obrazovanja koji treba obuhvatiti edukaciju državnih službenika, vojske, policije, nastavnika, učitelja te da se uvede u visokoškolsko obrazovanje”, rekla je Sadiković .
Dodala je da je svrha uvođenja i provođenja svjetskog plana za zaštitu ljudskih prava, da se održi održivi razvoj, da se postigne mir u svijetu i da se države učine učinkovitijim.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare