Published On: Uto, velj 16th, 2021

I SLJEDEĆA ZIMA POD NEKIM MJERAMA? Hrvatska znanstvenica opisala borbu s britanskim sojem: ‘Zastrašujuće je brz’

‘Nije baš točna usporedba, ali najvjerojatnije će sljedećih godina situacija biti takva da će se koronu tretirati kao gripu’

Hrvatska znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu, Vjera Magdalenić-Moussavi, rekla je za N1 da se sve više razgovara o tome što se može očekivati od najnovijeg soja koji je, kako kaže, sličan soju iz Kenta, jer je vrlo lako prenosiv i pacijenti se lako zarazi, te onom iz Južne Afrike jer je vrlo slabo osjetljiv na cjepiva.

Otkrila je da se u Velikoj Britaniji zbog toga agresivno provode testiranja i nekoliko skupina znanstvenika radi na karakterizaciji novih sojeva. Pretpostavlja da će se dosadašnja cjepiva vjerojatno polako mijenjati da bi se prilagodila novim sojevima.

“Bez obzira što to nije baš točna usporedba, ali najvjerojatnije će sljedećih godina situacija biti takva da će se koronu tretirati kao gripu, da ćemo se probati boriti s novim sojevima tako da za tu godinu ili sljedećih šest mjeseci cjepivom odgovara na soj koji je najprisutniji”, kazala je.

Sljedeća zima pod nekim mjerama?

Dodala je da se s postojećim cjepivima radi se naveliko. “Francuska vlada je prije nekoliko dana izašla s time da smatraju da oni koji su preboljeli covid, trebaju samo jednu dozu cjepiva. Rade se klinička istraživanja u kojima neki ispitanici dobivaju prvo cjepivo Pfizer/BioNTech, pa onda Oxford (AstraZeneca) i obratno. Testira se koliko vremena može proći između dva cjepiva. Počelo se istraživati i cjepivo Oxford za djecu.”

“Pretpostavljam da će i sljedeća zima biti dijelom pod nekim mjerama”, prognozirala je Madalenić-Moussavi te komentirala bojazni zbog do sada uočene otpornosi južnoafričkog soja koronavirusa na određena cjepiva. “Janssen, to je dio Johnson&Johnsona, njihovo se cjepivo pokazuje kao vrlo efikasno protiv južnoafričkog soja.”

Borba s britanskim sojem

Obitelj Magdalenić-Moussavi nedavno je bila suočena s britanskim sojem koronavirusa. “Neugodno. Izuzetno nas je iznenadilo. Mi živimo vrlo izolirano, ne idemo nikamo, ali to je izuzetno prenosiv soj. Moj svekar je prvi to dobio, pa svekrva, pa moj muž koji je završio u bolnici, onda ja, djeca… Imali smo dosta napetih mjesec dana.”

Na kraju je njezin suprug ipak završio u bolnici. Ponovno je potvrdila da je brzina napredovanja ovog soja virusa “apsolutno zastrašujuća”. “Ja sam prošla vrlo lagano, kao da sam dobila laganu prehladu. Moj muž je od lagane prehlade do bolnice prošao u roku od pet dana. To je ono što zastrašujuće kod covida. Ne znate tko će pasti, a brzina, kad nekoga primi, vrlo brzo se pokažu teški simptomi”, ispričala je.

Rekla je da je njezin suprug imao sreće što je u bolnici završio u u trenutku kad je drugi val već prolazio i liječnici su već jako dobro znali kako se nositi sa simptomima, tako da je u bolnici proveo bitno kraće nego što bi proveo da je hospitaliziran na početku pandemije.