Published On: Čet, ruj 16th, 2021

I ŠEŠELJ BI IM POZAVIDIO: Ovo je tih 12 točaka plana kojim Federaciju žele pretvoriti u bošnjački entitet

Hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onog što mu pripada po Ustavu BiH – izvalio je nedavno prvi bošnjački član krnjeg Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Stanje na federalnoj razini je, naravno, posve drukčije od Džaferovićevog ispada.

I nije to prva takva bezobzirna izmišljotina. Plejada likova iz SDA, SDP-a i DF-a ponavlja tu floskulu.

Slučajno? Nipošto!

Pomno je to osmišljen plan s elementima političkog uništenja Hrvata i pretvaranja Federacije BiH u entitet jednog naroda.

Podsjetimo, prije nego će Slobodan Milošević povesti krvave ratove zbog zločinačkih unitarističkih težnji na području bivše SFRJ članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) napisali su sada već razvikani Memorandum.

Ciljevi su bili jasni – milom ili silom napraviti veliku Srbiju. I zaista, gotovo sve politike, i velike i male, koje imaju hegemonističke težnje imaju neku vrstu dokumenta ili, pak, usmenog dogovora kako doći do cilja.

Tako je i s bošnjačkim unitaristima kojima je Islamska deklaracija Alije Izetbegovića vodilja kako od BiH napraviti državu jednog naroda. No, ta deklaracija je zastarjela kada su u pitanju političke okolnosti.

Republika Srpska je nedohvatan cilj. Sada je u igri Federacija.

Dakle, deklaraciju je trebalo nadograditi. Umjesto pisanog memoranduma dio bošnjačkih stranaka se sjetio da je primjerenije postići usmeni dogovor kako ne bi bilo pisanoga traga. Perjanica tog plana je SDA Bakira Izetbegovića.

Glavni pomagači i često izvođači radova su SDP Nermina Nikšića te DF Željka Komišća. I naravno, bez obzira na Komšićev, mitraljez okrenut prema Mostaru neće se pokušati silom. Nego politikom mrcvarenja, blokada, ponižavanja, otimanja, uzurpiranja, preglasavanja, optuživanja, osiromašivanja, zaostajanja. Olinjali je to tigar od papira. Svojom rikom više šteti vlastitom narodu nego onima na koje su iskezili svoje otupjelo zubalo. Na taj način ponižavaju i vlastiti narod i udaljavaju ga od suvremenih europskih političkih tijekova.

No što je sadržaj tog usmenog plana.

Evo nekih strateških točaka do kojih se može doći promatrajući djelovanje, izjave i pojedinačne stranačke dokumente navedene trojke:

1. Federaciju BiH pretvoriti u bošnjačku republiku po uzoru na Republiku Srpsku, a istovremeno očuvati daytonsku formulu – dva entiteta plus distrikt Brčko.

2. Hrvate svesti na razinu nacionalne manjine ili im ostavi mogućnost da, ako žele, postanu dio bošnjačkog ili bosanskog korpusa. Istodobno isticati njihovo pravo na rimokatoličanstvo i pokušavati održavati dobre odnose sa Svetom Stolicom.

3. Na državnoj razini u danas krnjem Predsjedništvu BiH uzurpirati hrvatsku poziciju na način da se iz Federacije biraju dva člana, a da nije definirano koga oni predstavljaju jer kao to nije naznačeno u daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu.

4. Oteti nadležnosti federalnog Doma naroda i pretvoriti ga u savjetodavno tijelo po uzoru na Vijeće naroda u RS-u.

5. Nastojanja Hrvata za legitimnim predstavljanjem, kakvo već postoji u drugim pluralnim europskim državama, prikazivati kao nastojanja HDZ-a i Dragana Čovića da vječno budu na vlasti.

6. Zloupotrijebiti borbu nacionalnih manjina, posebno u presudi Sejdić-Finci, te gdje god je moguće na pozicije koje pripadaju Ostalima instalirati kadrove koji će se lažno predstavljati kao pripadnici Ostalih i koji će zagovarati nacional-unitaristički model. Postupiti po uzoru na već isprobano lažno predstavljanje u ime Hrvata u Domu naroda.

7. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu prikazivati kao plod udruženog zločinačkog pothvata. Nametnuti Hrvatima kolektivnu krivicu i na taj način svaki pokušaj osnivanja druge hrvatske republike prikazivati kao zločinački naum. Sebe prikazivati kao antifašiste.

8. Ukinuti nadležnosti županija, zakonodavnu i izvršnu vlast na toj razini i time dovesti do besmisla njihovo postojanje.

9. Poreznim smicalicama preusmjeravati novac s hrvatskih na bošnjačka područja – posebice Sarajevo.

10. U potpunosti onemogućiti Hrvate da u sklopu javnog RTV sustava BiH osnuju javni RTV servis na materinskom jeziku i bez skrivanja to prikazivati kao ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

11. Hrvatsku u međunarodnim krugovima optuživati kao zemlju koja se miješa u unutarnje poslove BiH. Na isti način se odnositi i prema Srbiji. Europske institucije optuživati da pogoduju zahtjevima Zagreba i Mostara. Tursku izostaviti od bilo kakvih optužbi.

12. Hegemoniju, uništavanje Hrvata kao političkog naroda te nacional-unitarističku politiku prikazivati kao borbu za građansko društvo koje je Quasimodo – ono koje to nije.

I ima tu još točaka koje bi se mogle spomenuti, no ove su nekako najupečatljivije i najprovidnije u svakodnevnom djelovanju Izetbegovića, Nikšića i Komšića. Neke od njih bez srama javno komuniciraju.

Pa, ipak, i kada su horizonti pomračeni i kada se čini da nema izlaza treba uporno tražiti staze rješenja. A rješenje je okupljanje, smirivanje, uključivanje, razgovaranje, pregovaranje. Čak i onda kada naspram sebe imate politiku koja želi da više ne postojite. Potrebno je relaksirati odnose u Federaciji. No, može li se to s Izetbegovićem, Nikšićem i Komšićem ili su potrebne svježe snage koje su bliske europskim demokratskim iskustvima? To je na bošnjačkom biračkom tijelu da odluči!

A na Hrvatima u BiH je jedna druga odluka. Nastavi li se s hegemonijom i nacional-unitarizmom treba imati izlaznu strategiju. A ona je nakon što su Hrvati u Federaciju ugradili HRHB – druga hrvatska republika. Za sve to potrebna je smirenost i mudrost. To je zadatak koji pada na ovu generaciju. A ova generacija nema drugog izbora doli da ga prihvati.

Miroslav Vasilj l HMS

guest
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Toliko poginulih i ranjenih bojovnika Hvo i Hv, odbranjena srednja bosna i hercegovina za ŠTA?Što nisu mogli puškom hoće prevarom. Da bi nama upravljali komsic bakir inzko I govorili šta možemo a šta ne možemo. Hrvatski Čovječe svoj na svome hrvatskoj zemlji digni glavu ponosno nemoli više nikoga ni za izborni zakon ni za prava, Nećemo više razgovarati ni sa kim, DOSTA JE BILO, TOTALNA BLOKADA države pa nek bude šta bude mi nemamo više šta izgubiti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Hrvat je ratnik…ali politički idiot!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Slažem se u potpunosti kada smo bili najaći u Bosni pristali smo na ovo vraćajući osvojeno za deblokadu Sarajeva a danas je to Sarajevo etnički očišćeno na sve moguće načine pogledaj Sarajevo banja Luku Mostar ko ne tu uzp

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
9 mjeseci prije

Ko je provodio uzp a ko je osuđen i kažu presude se moraju poštovati.

Supersrbo
Supersrbo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

Sud u Hagu je korumpiran imaju snimci podmićivanja sudija i prijetnji.

Danilo
Danilo
10 mjeseci prije

Nebrojeno puta..napisah..
TRECI ENTITET ZA HRVATE I NISTA MANJE..ILI ENDE..
BiH je minimum 1400 god..SRPSKO-HRVATSKA ZEMLJA..OTADZBINA ..DRZAVA..

Danilo
Danilo
10 mjeseci prije

Izostavili ste bitan deo muslimanske strategije..
Politika povratnika muslimana..ili ponovno sijanje i ukorenjavanje..talibana na Hrvatske i Srpske prostore..a sve iz budzeta BiH..tj..hrvatskim i srpskim finansijama..a ako je teritorija od strateskog interesa..priskacu Turska i ostale muslimanske zemlje..kao sto su npr. potez prema jugoistoku ka Drini..i potez dolinom Neretve..

Povratnik
Povratnik
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo
10 mjeseci prije

Nesvjesno si pogodio u srz problema”povratak muslimana”hoce jezik istinu zborit

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Šta ti kažeš na ovo?  Povratnik
7 mjeseci prije

Ko ih je otjerao jezik mu brzi od pameti

veritas
veritas
10 mjeseci prije

Što se babi htilo – to se babi snilo! Ništa od toga. Valjda će jednom i
Bruxelles progledati.

Nixie
Nixie
10 mjeseci prije

Primjecuje se utjecaj srpske skole na politiku i propagandu Bosnjaka

Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  Nixie
10 mjeseci prije

J..te sve i jedan Srbin u bulju.

Last edited 10 mjeseci prije by Jovke
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Lijepo, lijepo, ali, gdje je naših 12 točaka kako natakariti sarajevske islamiste i postati ravnopravan narod? Ili je to tajna pa još uvijek ne smijemo ništa objaviti?!

Stjepan1Tomašević
Stjepan1Tomašević
10 mjeseci prije

Misle beduini iz 23% da će imati državu eee nejma vam od toga ništa ako nam pukne film spremni smo srušiti između ostalog i hotel Holiday Inn u Talibaniji23% pa da ta plisnava sirotinja nejma spomen na izmišljanje imena svog plemena. Možda malo dramatizirate s ovakvim tekstovima ali sve su prilike da ćemo ih poklopit i povalit muđahedinsko-terorističku ideologiju i da se to lijepo pročisti i tako će vam bit!

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Stjepan1Tomašević
10 mjeseci prije

Jadni Hrvati po ovome ispadose. Nikakvih prava nemaju.
Mislim da manji narod na svijetu sa vise prava u drzavi ne postoji

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Još jedan muslimanski migrant sa Klixa..

HrvVukHrvatinić
HrvVukHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Mi smo to pravo dobili oružjem i našom Herceg Bosnom tako da holiday inn 23% skupina mogu samo arlaukati iz beduinske tvorevine dok ih Srbi ne usisaju a sve su prilike da hoće i budemo im mi isto malo pomogli kada vas budu trpali u Srpski svijet!

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  HrvVukHrvatinić
10 mjeseci prije

Da je po stanju na bojnom polju, ne bi zvao Tuđman Aliju i hitno potpisivao primirje jer je Vitez bio pred zauzimanjem od strane ARBiH. Prema tome, niste vi odbranili ni 10km2 u sukobu sa ARBiH!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Mujaga, tješi se ti vašim lovačkim pričama. Kučkad upali ste s leđa, i opet po labrnji dobili.

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
7 mjeseci prije

Pravi latini lazovi i podmukli

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Šta ti kažeš na ovo?  Stjepan1Tomašević
7 mjeseci prije

Jao jao kad dodjete na autobusku uzmite tramvaj cetvorku ili keca i prva stanica je Holiday inn Samo najavite kad ce Tutine lopovske brigade 😂😂😂

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
Šta ti kažeš na ovo?  Stjepan1Tomašević
7 mjeseci prije

Ti jado kada dodjes na stari most treba ti saljevati stravu dva dana A ne u Sarajevo Poslacemo vatrogasce na Bradinu da vas isibaju🤣🤣🤣

Mujaga
Mujaga
10 mjeseci prije

Hrvata je u BiH 91 po popisu biolo oko 700 hiljada, isto kao Srva u Hrvatskoj.
Koliko se ja sjecam, povod Srbima za pocetak rata u Hrvbatskoj je bio ukidanje kvalifikacije konstitutivan narod za Srbe od strane Tuđmana i Hrvatskog sabora.
To niko nikada nije ni pokusao u Bosni uraditi Hrvatima.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Mujaga, vi muslimani bez problema prihvatite velikosrpsku propagandu u borbi protiv Hrvata. Istina je slijedeća. Po popisu 1991. godina Hrvata u BiH je bilo cca 750 tisuća ili 18%, dok je Srba u RH bilo cca 550 tisuća ili 12%. Koliko se sjećam prije ikakvih ustavnih promjena Srbi su krenuli s tzv. Balvan revolucijom. Isto tako prije ikakvih ustavnih promjena u tadašnjoj SRH, SR Srbija je bila prva republika u SFRJ koja je tzv. Jogurt revolucijom promijenila svoj Ustav i ustave SAP te dokinula vidove konstitutivnosti koje smo imali do tada. Tek nakon toga je to napravila i Hrvatska. BiH to nije mogla napraviti jer, kao i sada, nije bila nacionalna država jednog naroda, nego je BiH zajednička republika Muslimana, Srba i Hrvata.

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Nije poenta na tome, vec na sljedecem:
Kad imas iskustva u necemu losem, toga se najvise bojis kod drugog.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Poanta je u tome da se vi muslimani u BiH ponašate na potpuno isti način kao Srbi u SFRJ 1991. godine. Još vam samo fali oružani ekvivalent JNA pa da budete isti.

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Mi da smo prihvatili propagandu protiv Hrvata, ostali bismo u SRJ i Hrvatska bi bila ili nemoguca ili bi bila mnogo manja.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Vi ste prihvatili propagandu protiv Hrvata, ali ste je tek počeli pokazivati nakon Što su Hrvati glasali za samostalnu BiH, te nakon što su vas Hrvati nahranili, naoružali i obranili.

Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Tebi je kako sam primetio sve srpska propaganda i za sve su Srbi krivi daj čoveče oladi malo.

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
10 mjeseci prije

Da i to je to, tih 12 glavnih točaka, koje bi se dale još tu i tamo dotjerati pa i dopuniti, ali to je to.
O tome treba izvijestiti i ljude u EU, MZ, pa ako treba i u UN, da se konačno sagledaju razmjere bošnjačko-muslimanske ujdurme protiv Hrvata i na najzorniji i najskračeniji način točno i decidno prezentira to što oni čine u BiH.

Zoki
Zoki
10 mjeseci prije

Samo budale i totalni idioti ne vide da muslimani rade na pretvaranju F BiH u isključivo muslimanski entitet s Hrvatima kao nacionalnom manjinom. Naravno, njihov krajnji cilj je potpuno čista F BiH bez Hrvata kao nacionalne manjine, ali to je tek druga faza njihovog BANU (ekvivalent SANU). Jedino rješenje koje može zaustaviti njihov naum je stvaranje hrvatske samouprave, pa radilo se o reafirmacija HR HB, 3. entitetu ili nečemu drugom. Uglavnom nam je hrvatska samouprava nasušno potrebna ako ne želimo da se o nama priča u Aoristu.

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Samo budale ne vide da FBiH i Bosnjaci posebno sluze Hrvatskoj i Hrvatima iz BiH ko hamali, da zive na njihovoj grbaci i da ucjenjuju.
Trebao se praviti put Sarajevo-Tuzla, pare prikupljene i ucjenama su pare preusmjerene u put Stolac-Neum.

Tako funkcionise legitimnost kod vas.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
10 mjeseci prije

Mojim prijedlogom o hrvatskoj samoupravi bi svatko radio i zarađivao za sebe. Eto načina da nam ne služite kao hamali, kako ti kažeš. Inače kada se vratimo u stvarnost, onda gledajući na postotak stanovništva, hrvatske županije i općine uplate duplo više poreza od kantona i općina sa muslimanskom većinom. Tako da ti ta priča ne drži vodu. Međutim ako pretpostavimo da to jeste tako, onda vam je moj gornji prijedlog rješenje za sve vaše probleme.

Viewer
Viewer
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Osnovna osobina PDV-a (ako na njega misliš) je protočnost. On se naplati od krajnjeg potrošača i preusmjeri UIO/UINO. Činjenica je da je Zapadna Hercegovina veliki uvoznik ali nije i veliki potrošač (Ataco ima više dostavnih vozila u npr regiji Sarajeva nego u cijeloj Hercegovini), poveži je sa logičnim principom raspodjele po mjestu potrošnje i dobićeš odgovor. No, da ima prostora za pravedniju raspodjelu – ima. Jesmo li ove što bi to trebali uraditi natjerali da to urade – nismo.

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Viewer
10 mjeseci prije

Prakticna borba za legitimno predstavljanje znaci ono gore sto sam rekao, ucjena i uzimanje vise iz budzeta nego sto se uplati u budzet.
HDZ vec preko 15 godina drzi ministartstvo ginansija u vladi FBiH. Mogu misliti sta sve bi se naslo da udje finansijska policija i pregleda im papire.

Osnov borbe za pravosudje i legitimnost je da se to ne dozvoli.

Ugrozenost prava su prica za malu djecu!!!

Ikim_Suam
Ikim_Suam
10 mjeseci prije

Ili što je ukratko rekla ministrica Bisera: “I nakon rata je rat.”

Glupko Naivac
Glupko Naivac
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
9 mjeseci prije

Glu

Glupko Naivac
Glupko Naivac
Šta ti kažeš na ovo?  Glupko Naivac
9 mjeseci prije

Kaze Juko,toliko laži ineistina samo Nebo može očistit.u laži su najdulje noge u Kosmosu

Didulak
Didulak
9 mjeseci prije

Rvoji možete groktat do neba djaba vam. Biološki nestajete sa područja Šeher Bosne i tu vam je kraj.

Malaka
Malaka
9 mjeseci prije

Spakirate si prnjeki i u hrvatsku ali u njezinim sadašnjim kifla granicama i bujrum

Lijevo Sloboda
Lijevo Sloboda
7 mjeseci prije

Gdje u svijetu ima legitimno predstavljanje

Mexico
Mexico
7 mjeseci prije

Onda se baliye pitaju zašto im se dogodila srebrenica!