Published On: Thu, Oct 15th, 2015

I NEBO JE PROPLAKALO: Federacija BiH oprašta se od stradalih rudara

Obitelji, prijatelji, radne kolege, poznanici, Kakanj, Zenica i cijela Federacija BiH danas se opraštaju od četiri rudara koji su tragično stradali u nesreći koja se dogodila 13. listopada u Rudniku mrkog uglja “Kakanj”, u jami Begić.

U Domu kulture Kakanj danas će biti održana komemoracija za stradale rudare Muhameda Sarača (47), Nermina Mušije (38), Mije Stojičića (39) i Sejada Gađuna (44).

Pokop će biti u mjesnim grobljima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima, dok će pokop poginulog rudara Mije Stojičića, na zahtjev obitelji, bit će održan sutra u Ratnju.

Podsjećamo, pored četvorice stradalih rudara, u ovoj strašnoj nesreći ozlijeđeni su i Haris Mušija i Džemal Ibrahimspahić, no njihovo zdravstveno stanje se popravlja.

Županijsko tužiteljstvo ZDŽ i federalna rudarska inspekcija jučer su nastavili istragu o tome kako se moglo dogoditi da drvena krovina jame Begići ne izdrži obrušavanje pola metra debelog sloja kamena i zemlje, od čega su i stradali rudari. Prvi rezultati istrage navodno se mogu očekivati idući tjedan, pišu Nezavisne.

U jamu Begići juče je sišla i prva grupa rudara, koji su počeli s raščišćavanjem terena i drugim pripremnim radovima za otkopavanje ugljena.

U kućama obitelji stradalih rudara jučer je vladala neizmjerna tuga. Svi su poručivali da su ostali bez čestitih i dobrih ljudi, koji su savjesno obavljali svoj posao kako bi prehranili obitelji.

U Kaknju i cijeloj FBiH danas je Dan žalosti zbog nesreće.