Published On: Uto, sij 13th, 2015

I Muhamed poručuje “Ja sam Charlie”

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo opet je na naslovnici novog broja koji izlazi sutra nacrtao proroka Muhameda koji drži natpis “Ja sam Charlie”, ističući da nipošto neće popustiti i tražeći “pravo na uvredu”.

Tjednik Charlie Hebdo koji se na meti islamista našao upravo zato što je često crtao Muhamedove karikature, prikazuje na naslovnici uplakanog proroka u bijelom koji u rukama drži papir na kojemu piše “Ja sam Charlie”, što je međunarodni slogan sudionika prosvjeda protiv napada održanog u nedjelju u Parizu.

Iznad karikature koju potpisuje Luz stoji naslov “Sve je oprošteno”.

Ovaj broj na kojemu su radili preživjeli članovi redakcije – Luz je među njima – izaći će u tri milijuna, umjesto u uobičajenih 60.000 primjeraka, bit će preveden na 16 jezika i prodavat će se u 25 zemalja.

Već 22 godine nema broja u kojem nismo objavljivali karikature pape, Isusa, svećenika, rabina, imama i Muhameda i bilo bi čudno da ih nema i u ovome broju, rekao je Richard Malka, glasnogovornik tog tjednika.Nipošto nećemo popustiti, inače sve ne bi imalo smisla.

Malka je u razgovoru za radio Europe 1 odlučno odbio optužbe za islamofobiju, rekavši da Charlie Hebdo nije “nasilan, nego nepristojan” list.

U napadu dvojice francuskih džihadista na list ubijeno je 12 ljudi, među kojima sedmero članova redakcije Charlieja Hebdo. Tjednik je prije napada bio na rubu stečaja zbog slabe prodaje. U studenome je uputio poziv za donacije, ali je pod kraj godine uspio prikupiti tek nekoliko desetaka tisuća eura, a trebao mu je milijun.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare