Published On: Pet, kol 19th, 2016

BAUK REFERENDUMA KRUŽI I HERCEGOVINOM: Mostarci zatražili izbore, smjenu gradonačelnika i referendum o otcjepljenju

Građani Mostara, predstavnici oporbenih političkih stranaka i nevladinih organizacija okupili su se u četvrtak na okruglom stolu kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji i mogućnosti da se do kraja godine održe lokalni izbori u gradu na Neretvi. Gradski odbori SDP-a BiH, HDZ-a 1990, Demokratske fronte i Stranke za BiH organizirali su javnu tribinu kako bi se čuo glas građana i kako bi se oni kojih se pitanje lokalnih izbora najviše tiče uključili u priču o promjeni izbornih pravila za Mostar, istaknuto je na tribini.
“Okupila nas je ljubav prema Mostaru, a ne ideologija. Ne želimo se vraćati u prošlost, ne želimo nekakav prijeratni Mostar jer takav Mostar više nema. Želimo graditi Mostar za budućnost naše djece, da ovo bude grad mladih, a ne grad starih” , poručio je na otvaranju tribine moderator Sead Đulić. Predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić kazao je kako su iz pregovora o budućnosti Mostara na nedemokratski način isključeni ne samo građani, već i predstavnici parlamentarnih oporbenih stranaka.
Zagorčić je dodao kako je Mostar predan u ruke SDA i HDZ-a BiH koji ne mogu ili ne žele postići dogovor te tako u pat poziciji drže sve građane Mostara. Sa skupa je zatraženo da se učini sve kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori najkasnije do kraja godine. Upućen je poziv visokom predstavniku da iskoristi svoja ovlaštenja i nametne izmjene izbornih pravila. Ako to ne želi, predstavnici građana i oporbenih političkih stranaka zatražili su od visokog predstavnika da smjeni aktualnog gradonačelnika Ljubu Bešlića, njegove savjetnike i načelnike gradskih odjela, te da na te pozicije imenuje nestranačke ljude koji bi vodili grad dok se ne postigne sporazum o Mostar u parlamentu BiH.
Predsjednik Udruženja ruralnog razvoja “Tenica” Rodoč – Jasenica Željko Šunjić istaknuo je kako u Mostaru vlada anarhija i da je takvo stanje nepodnošljivo za sve Mostarce. “Ako se drugog listopada ne održe izbori u Mostaru mi ćemo zatražiti održavanje referenduma o otcjepljivanje gradskog područja Jug od Mostara, kako bi smo nakon toga mogli održati lokalne izbore i konačno dobiti zakonodavnu i izvršnu vlast”, istaknuo je Šunjić.
Na tribini se pojavio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba. Po njegovim riječima, na tribinu je došao kako bi čuo što građani misle o trenutnoj situaciji u gradu te da pokaže kako je njegovoj stranci i Hrvatskom narodnom saboru BiH uistinu stalo da se u Mostaru održe lokalni izbori.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x