Published On: Pon, ruj 7th, 2020

I Džaferović protiv premještanja veleposlanstva BIH u Jeruzalem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svog veleposlanstva u Izraelu politikantskom i populističkom, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

“To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH”, izjavio je Džaferović za Fenu.

Naglasio je da BiH ima dobre diplomatske odnose i s državom Izrael i s državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodnopravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

“Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Daytonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a”, istaknuo je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebao prekinuti blokade rada institucija, poštovati presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima te poštovati vladavinu prava i podržati NATO put BiH.

“Na kraju, neka ne vrijeđa veleposlanike prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba zaključiti sa SAD-om ili agencijama iz SAD-a u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski interes”, zaključio je Džaferović.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na današnjoj posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske iznenada najavio da će već danas Predsjedništvu BiH uputiti zahtjev da BiH svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jeruzalem.

“Ja ću uputiti Predsjedništvu BiH zahtjev da donese odluku i izmjesti Veleposlanstvo BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem, jer očigledno je da je to visoki interes Sjedinjenih Američkih Država. Zamislite, kao jedino pitanje na relaciji Beograd – Priština stoji veleposlanstvo u Jeruzalemu. A zašto mi ne bismo tako uradili onda, tako da ću ja to predložiti, danas ću to već uputiti, a zgodna je prilika jer dolazi i američki diplomata Matthew Palmer, smatram da je to zgodna prilika da mu kažem to”, kazao je Dodik.

Ranije je drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je Dodikovu najavu.

“Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, čak i smiješno. Ono dolazi od čovjeka s američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima. Pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa”, kazao je Komšić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>