Published On: Fri, Sep 18th, 2015

I DOK ZAPAD PRIMA IZBJEGLICE u Arabiji, zemlji praznih šatora, prijete razapinjanjem na križ

ZATVORENIK u Saudijskoj Arabiji koji je kao 17-godišnjak osuđen na smrt, suočen je s “kaznom razapinjanja na križ” nakon što je odbijen zadnji zahtjev za pomilovanjem, javlja International Business Times.
Ali Mohammed al-Nimr je uhićen 14. veljače 2012. tijekom razbijanja protuvladinih prosvjeda u šijitskoj provinciji Qatif. Vlasti su ga optužile za sudjelovanje u nezakonitim prosvjedima i korištenje vatrenog oružja iako za potonju optužbu nema dokaza.
Snažno poricanje svake krivnje
Ali je prvo zadržan u kaznionici za maloljetnike, gdje mu je uskraćen pristup odvjetnicima. Dokazi ukazuju da je mučen i prisiljen potpisati dokument koji su tužitelji iskoristili kao priznanje krivnje na “Specijaliziranom kaznenom sudu” (SCC).
Obitelj snažno odbacuje tvrdnje o njegovoj krivnji, dok udruge za ljudska prava ističu da sudski postupak održan u tajnosti nije u skladu s međunarodnim standardima i da je presuda donesena zbog veza obitelji sa Sheikh Nimr al-Nimrom, utjecajnim 53-godišnjim kritičarom saudijskog režima. Al Nimr je smaknut razapinjanjem na križ zbog vrijeđanja kralja i “religijskih propovjedi koje siju razdor u nacionalnom jedinstvu”.
Razapinjanje “mora biti zaustavljeno”
Udruga za ljudska prava Reprieve poziva Europsku uniju da spriječi egzekuciju mladića. U komentaru nehumane nakane direktorica tima za smrtne kazne Maya Foa kaže: “Nitko ne bi trebao prolaziti kroz iskušenje koje je pretrpio Ali – mučenje, priznanje pod prisilom, nepošten i tajan sudski proces koji je rezultirao kaznom razapinjanjem. Još gore, Ali je bio ranjivo dijete kada je uhićen i kada je započelo njegovo iskušenje. Smaknuće, naizgled temeljeno na netrpeljivosti vlasti prema njegovom ujaku bi prekršilo međunarodni zakon i najtemeljitije standarde ljudskosti. Ono mora biti zaustavljeno.”
Usprkos globalnoj osudi, saudijska vlada nastavlja provoditi smrtne kazne ubrzanim tempom otkad je vladavinu preuzeo kralj Salman u siječnju 2015. godine. Do 6. svibnja ove godine u kraljevstvu je izvršeno 79 smrtnih kazni, što je vrlo blizu prošlogodišnjem broju kad je ukupno izvršeno 87 smaknuća. Saudijska Arabija tvrdi da su svi postupci u skladu sa šerijatskim zakonom i standardima.