Published On: Pet, ruj 1st, 2017

I DOK TRAJE RAT ZA ĆIRILICU U HRVATSKOJ: Crna Gora davne 2015-e izbacila ćirilicu

Optužbe za srbofagiju i netrpeljivost prema Srbima u Hrvatskoj, kao i u dijelu BIH gdje se šaraju znakovi na ćirilici ne prestaju. Te optužbe su u pravilu da krajevi u kojima se šara ćirilica mrze Srbe. Što onda reći za Crnu goru? U kojoj živi gotovo 50% Srba. Zašto su oni sami izbacili ćirilicu iz službene uporabe još 2015-e godine?

Presudni glasovi za izglasavanje izbacivanja ćirilice bili su doduše od stranaka koje predvode Milo Đukanović i Ranko Krivokapić kao i stranke nacionalnih manjina u Crnoj Gori, no nitko nakon toga nije optužio Crnogorce da su mrzitelji svega srpskog.

Predloženi zakon o zaštiti ćirilice tada u Crnoj Gori nije prošao, odnosno nije dobio parlamentarnu potporu zahvaljujući zastupnicima Đukanovićevih i Krivokapićevih socijalista te uz podršku, manjinskih koalicijskih saveznika.

Tako je ćirilica zakonski istjerana iz službene uporabe u Crnoj Gori.

Nezavisni zastupnik Neven Gošović, koji je tada predlagao uvođenje ćirilice kao službenog jezika u Crnoj Gori naveo je da ćirilica u praksi nije ravnopravna s latinicom, iako to predviđa Ustav. Osim toga, on je upozorio da će to ugroziti njezin opstanak, čime će biti ugrožen i identitet crnogorskog naroda.

Donošenjem Ustava 2007 Crne Gore, gdje je novoformirani crnogorski promoviran kao službeni jezik, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi ispisani su latinicom.

Njome su ispisani i svi državni obrasci, računi za struju, komunalije .. Ćirilica je potpuno “protjerana” iz Crne Gore što Crnogorci podržavaju dok se stranke srpskog naroda  u Crnoj Gori tome žestoko protive, prenosio je tada B92.

No taj čin, potpunog brisanja ćirilice iz Crne gore s vremenom je prestao biti u žiži javnosti. Ćirilica i dvojezičnost, te otpor ćirilici i danas se fakturiraju raznim krajevima ex Jugoslavije. No Crnogorcima ne.

Ispada da ćirilica Srbima i nije toliko važna. Osim u onim krajevima, gdje može biti pogodno korištena kao političko sredstvo. U Crnoj gori ona očito nema svoju političku težinu.

Apeliramo na građane Hercegovine inače, da ne šaraju dvojezične znakove na ćirilici kroz Hercegovinu, i da poštujete to staro pismo i hrvatskog naroda. Ako ne znate o čemu pričamo prođite kroz Kočerin. Aleju hrvatske ćirilice.

Poskok.info