Published On: Čet, ruj 8th, 2016

I DOK SE KOMUNIZAM I NJEGOVI DIKTATORI KOD NAS OTVORENO SLAVE: Nakon novog zakona Poljaci ukidaju prvi maj i spomenike koji imaju veze sa komunizmom

Kroz zakonski proces dekomunizacije poljskog društva kreću uklanjanja imena s trgova i ulica. Potom diljem Poljske bit će uklonjeni spomenici s obilježjima komunističkih spomenika i simbola te izmjene naziva ulica.
Poljaci će u tom procesu ukinuti čak i prvi svibanj, kao praznik rada. Iako se praznik rada obilježava u znak sjećanja na dane 1886. godine kada su stotine tisuća radnika u SAD izašle na ulice da se bore za svoja radnička prava i osmosatno radno vrijeme, “1 svibnja” je nepoželjan kao naziv ulice ili trga u više vojvodstava diljem Poljske i predlaže se da se ulice preimenuju u skladu s novim zakonom o komunističkim i totalitarnim simbolima. Naprosto lokalne vlasti tvrde da ih taj datum previše podsjeća na komunistički režim.
U Šemanovicama Slaska okrugu su međutim na popis nepodobnih ulica čije nazive treba promijeniti kao sumnjivu dodali čak i Ulicu prijateljstva, kako je objasnio listu Gazeta Viborča jedan od vijećnika, jer aludira na poljsko-sovjetsko prijateljstvo a ulice su tako nazivane u vrijeme totalitarnog komunističkog režima pa je teško tumačiti drugačije.
Novi zakon stupio je na snagu 2. rujna i lokalne samouprave imaju sada rok od godinu dana da uklone spomenike i preimenuju ulice koje bi mogle predstavljati simbol “represivnog, autoritarnog i nesuverenog sustava vlasti u Poljskoj od 1944. do 1989. godine”.
To je onaj znate sistem koji se u BIH i RH zove “nekim boljim režimom od ovog”. Postjugoslavenske republike, jedine su republike nekadašnjeg komunističkog bloka u kojima se i danas neki pojedinci dive bivšem diktatoru. U svm drugim zemljama komunizma to bi bio znak smanjene ubrojivosti.
Poljski Institut za pamćenje naroda procjenjuje da je širom Poljske još oko 1.300 takvih simbola, spomenika poljskim komunistima, Crvenoj armiji s nazivima ulica koje treba ukloniti.
Iako je uklanjanje spomenika, posebno onih zahvalnosti Crvenoj armiji za to što je njenih oko 600.000 vojnika položilo život u oslobađanju Poljske od  fašističke njemačke okupacije, počelo još prije stupanja zakona na snagu, tek krajem kolovoza je uklonjen posljednji portret sovjetskog vođe Josifa Staljina u Poljskoj.
Institut pamćenja naroda nastojao je godinu dana da se u mjestu Cibinka na zapadu Poljske portret Staljina ukloni s ulaza na dva groblja sovjetskih vojnika na kome je sahranjeno oko 12.000 crvenoarmejaca koji su poginuli u ofanzivi prema Berlinu i posljednjih dana kolovoza radnici su konačno došli i ploču skinuli .
Uklanjanje spomenika Crvenoj armiji sa ulica i trgova i premještanje u novi muzej na otvorenom predmet je oštrog spora Rusije i Poljske, jer službena Moskva optužuje poljske vlasti da žele revidirati historiju i zatrti svaki trag tome koliko je Rusa i pripadnika drugih sovjetskih naroda položilo život da bi Poljaci bili slobodni.
Službena Varšava ne poriče žrtve, ističe da predano vodi brigu u sovjetskim grobljima ali tvrdi da su ti spomenici samo simbol da oslobođenje u Drugom svjetskom ratu nije donijelo slobodu, već je Poljska postala totalitarni satelit Sovjetskog Saveza.
Osim toga zločin Katynske šume, u kojem su Sovjetski vojnici klali, dok je Hitler čuvao stražu, prenerazio je poljake a sakrivan je od javnosti sve do sredine 80-ih godina. Radi se o zločinu u vrijeme pakta Hitler Staljin. O tome paktu malo se priča i na prostorima bivše Jugoslavije. Čak je i sam Tito bio dio tog pakta .Naime Titove jedinice nisu napadale naciste i fašiste sve dok je taj pakt s nacistima trajao. Prve komunističke borbe s nacistima kreću nakon sloma tog pakta, dok su antifašisti u Hrvatskoj i Srbiji već bili dizali ustanke. Zato teza da je svaki komunist bio nužno i antifašist ne stoji kao ni teza da je svaki antifašist bio komunist. Komunisti su naprosto prisvojili antifašističku borbu na prostoru Jugoslavije, da bi nakon 1945 potpali u drugi zločin, koji je s masovnim ubojstvima nastavio još jedno cijelo desetljeće da bi idućih 35 godina na snazi bio represivan režim bez slobode misli i političke ideje.
Ma koliko neki tvrdili suprotno previše je mrtvih i previše materijalnih dokaza, velikih kao cijeli otoci, cijele šume, i cijele jame koji to dokazuju.
Poskok.info